Η μετακόμιση, η προσέγγιση και το μήνυμα

Η μετακόμιση, η προσέγγιση και το μήνυμα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θέα του νέου αρχηγείου της Ν.Δ. στον αριθμό 62 της οδού Πειραιώς προκαλεί απορία στους διερχομένους. Καθόλου άδικα. Το κόμμα της αστικής τάξης είχε συνδεθεί παραδοσιακά με τη Ρηγίλλης και κατόπιν με τα πολυτελή γραφεία της Συγγρού. Το οικονομικό συμμάζεμα της Ν.Δ. ήταν αναγκαιότητα που προήλθε από τα ισχνά οικονομικά του κόμματος. Η επιλογή της λαϊκής συνοικίας του Μοσχάτου, όμως, προήλθε από την ανάγκη να συνδεθεί το κόμμα με την κρίσιμη μάζα που έχασε στα χρόνια των μνημονίων, τις λαϊκές συνοικίες της Β΄ Αθηνών. Τυχαία δεν είναι ούτε η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να περιοδεύει σε λαϊκές γειτονιές, από το Πέραμα και τη Δραπετσώνα μέχρι το Μενίδι, την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο.

Η οικονομική εξυγίανση της Νέας Δημοκρατίας ήταν προεκλογική του δέσμευση. Με τη μετακόμιση στα μικρότερα γραφεία του Μοσχάτου, η Ν.Δ. έχει μειώσει κατά 60% τα λειτουργικά κόστη, ενώ το σύνολο σχεδόν της κρατικής επιχορήγησης κατευθύνεται στην αποπληρωμή των χρεών του κόμματος. Νωρίτερα, στο συνέδριο του περασμένου Απριλίου, θεσπίστηκε η υποχρέωση του κόμματος να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, όπως και η απαγόρευση δανεισμού από τις τράπεζες. Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος και οι στενοί του συνεργάτες θεωρούν το συνέδριο την κορυφαία στιγμή (μετά την εκλογή του) στην πορεία αυτή των 12 μηνών. Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε τον δικό του αξιακό χάρτη, μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την κοινωνία και το κόμμα, καθώς και τη βασική του πρόταση για τη «συμφωνία αλήθειας» με τον ελληνικό λαό. Είναι το συνέδριο που προώθησε μια σειρά από πρωτόγνωρες για τη Ν.Δ. καταστατικές αλλαγές. Για πρώτη φορά καθιερώθηκε η θητεία του προέδρου να είναι πενταετής (με παράταση αν ο αρχηγός είναι πρωθυπουργός και αυτόματη διακοπή ύστερα από ήττα σε εκλογές), καθώς και το ασυμβίβαστο κομματικών και κυβερνητικών θέσεων. 

Το ασυμβίβαστο, εξάλλου, θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε ανανέωση του κόμματος, βασική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, είτε αφορά πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια είτε τον κρατικό μηχανισμό είτε την ίδια του την κυβέρνηση, για την οποία έχει πολλάκις προαναγγείλει ότι θα δουλέψει με μια «Εθνική Ελλάδος» (και αυτή δεν θα απαρτίζεται μόνον από στελέχη της Ν.Δ.). Για την ώρα, η ανανέωση περνάει μέσα από το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, την πλατφόρμα που λειτουργεί ως το «μακρύ χέρι» της Ν.Δ. στην κοινωνία, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τον κομματικό μηχανισμό να ενταχθούν στο κόμμα. Ηδη, όπως έχει γράψει η «Κ» της Κυριακής, έχουν δηλώσει συμμετοχή 1.300 άτομα, έχει γίνει η αρχική αξιολόγηση 400 αιτούντων και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα. 

Ορόσημο για τον πρόεδρο της Ν.Δ. αποτέλεσε η ομιλία του στη ΔΕΘ, όπου περιέγραψε τους βασικούς άξονες του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ., με βασική φιλοσοφία λιγότερους φόρους και περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Σημαντική στιγμή ήταν και η ομιλία του στον ΣΕΒ. Εκεί για πρώτη φορά ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις ευθύνες του εγχώριου κεφαλαίου, ενώ είπε το δικό του «απεταξάμην» στον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό.

Στη «συμφωνία αλήθειας» έχουν περιγραφεί οι πρώτες 25 θέσεις της Ν.Δ., ενώ έχουν ήδη κατατεθεί οι προτάσεις του κόμματος για το προσφυγικό και για τα «κόκκινα» δάνεια. Ετοιμο είναι στο μεγαλύτερο μέρος του και το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ., για το οποίο έχουν εργαστεί περισσότεροι από 700 εξειδικευμένα στελέχη, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της αγοράς που δεν ανήκουν στη Ν.Δ. Η ηγεσία της έχει επιλέξει τη σταδιακή παρουσίαση του προγράμματος ανάλογα με την επικαιρότητα και το πολιτικό «τάιμινγκ». Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι έτοιμα προς παρουσίαση είναι τα μέρη για τη δημόσια διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, τη δημόσια τάξη, τον τουρισμό και την ενέργεια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή