ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με αφορμή συνέντευξη του Μ. Βέμπερ

antiparathesi-syriza-amp-8211-nd-me-aformi-synenteyxi-toy-m-vemper-2168954

Σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας έχει προκαλέσει συνέντευξη του επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ στην εφημερίδα «Τα Νέα», στην οποία ασκεί δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Γερμανού,  η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι ο κ. Βέμπερ «είναι γνωστός για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες και ανθελληνικές θέσεις του» και τον χαρακτηρίζει «καθοδηγητή του κ. Μητσοτάκη». Σημειώνει ότι «αν ο κ. Βέμπερ δεν έχει μια φορά εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός δεν έχει δέκα φορές εμπιστοσύνη στον κ. Βέμπερ και τους εν Ελλάδι φίλους του». «Αυτούς», συνεχίζει, «που κατόπιν τηλεφωνημάτων και νουθεσιών από το εξωτερικό, δεν στήριξαν τα μέτρα για τους συνταξιούχους». «Να χαίρεται ο κ. Μητσοτάκης τους φίλους του και να μην ξεχάσει να αποστηθίσει τη συνέντευξη Βέμπερ σαν καλός μαθητής», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο πρόεδρος του ΕΛΚ και καθοδηγητής του κυρίου Μητσοτάκη, Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι γνωστός για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες και ανθελληνικές θέσεις του», σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα είναι γνωστός «και για τη σκληρότητα με την οποία θέλησε και θέλει να τις επιβάλει στον ελληνικό λαό», επισημαίνοντας ότι «ήταν, εξάλλου, ο ίδιος ένας από τους πρωταγωνιστές στους εκβιασμούς εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης του 2015».

Σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «χωρίς να χάνει ούτε στιγμή το υπεροπτικό του ύφος που αναδεικνύει τον συγκαλυμμένο ρατσισμό του, στη σημερινή συνέντευξη του στα Νέα, ο πρόεδρος του ΕΛΚ δεν βρίσκει μια λέξη να πει για την απώλεια 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας εξαιτίας των προγραμμάτων που ο ίδιος στήριξε από κοινού με τη ΝΔ, για τους λάθος πολλαπλασιαστές, την εκτίναξη της ανεργίας στο 27% το 2014, για τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων». «Δεν αναγνωρίζει ούτε μια φορά ότι όλα αυτά έγιναν για τη διάσωση των γερμανικών τραπεζών, και όχι για να δείξει την αλληλεγγύη του ο κ. Βέμπερ προς το ελληνικό λαό», προσθέτει. Του καταλογίζει επίσης «υπέρμετρη αλαζονεία» που φανερώνει «η συγκατάβαση και η αυταρέσκεια με την οποία ομιλεί».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε αυστηρό ύφος ότι όμως ακόμα και ο κ. Βέμπερ «οφείλει να στέκεται με περισσότερο σεβασμό απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού και να μην καταφεύγει στο χυδαίο λαϊκισμό, που υπερβαίνει τα όρια της κωμικότητας  για να δικαιολογήσει τις ήδη δοκιμασμένες καταστροφικές του συνταγές». Προσθέτει ότι «δεκάρα τσακιστή δεν δίνει ο πρόεδρος του ΕΛΚ και η ευρωπαϊκή ελίτ που ο ίδιος αντιπροσωπεύει για τον «λιθουανό οικοδόμο» και τον «γερμανό εργάτη». Όπως δεν δίνει, βεβαίως, και για τον έλληνα συνταξιούχο, αφού μοναδική έγνοια της συνομοταξίας του είναι τα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων».

Κατόπιν αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «αν ο κ. Βέμπερ δεν έχει μια φορά εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός δεν έχει δέκα φορές εμπιστοσύνη στον κ. Βέμπερ και τους εν Ελλάδι φίλους του. Αυτούς που κατόπιν τηλεφωνημάτων και νουθεσιών από το εξωτερικό, δεν στήριξαν τα μέτρα για τους συνταξιούχους. Να χαίρεται ο κ. Μητσοτάκης τους φίλους του και να μην ξεχάσει να αποστηθίσει τη συνέντευξη Βέμπερ σαν καλός μαθητής».

Τι απαντά η ΝΔ

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει:

«Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ με το νέο παραλήρημά του μπέρδεψε τις ημερομηνίες. Παριστάνουν ότι είμαστε στις 6 Ιανουαρίου 2015 και έβαλαν την κασέτα “Go back κυρία Μέρκελ”, “Go back κύριε Βέμπερ”. Μόνο που οι Έλληνες, πλέον, δεν καταναλώνουν τα παραμύθια τους Καλή φώτιση!».

Νέα επίθεση και από το υπουργείο Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι ψεύδεται στο θέμα της μερικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα, όπως έκανε και στο θέμα της έκτακτης οικονομικής παροχής σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως «για πολλοστή φορά η ΝΔ αποδεικνύει ότι έχει πάρει διαζύγιο όχι με την αλήθεια αλλά και με τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα».

Η συγκεκριμένη ρύθμιση της μερικής καταβολής εισφορών, που ψηφίστηκε στη Βουλή πρόσφατα, δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους όπως αναφέρει το υπουργείο, όταν για κάποιο διάστημα αδυνατούν να καταβάλουν το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών, να καταβάλουν ένα ποσό που οι ίδιοι θα επιλέξουν ώστε να μην υπόκειται το σύνολο σε προσαυξήσεις αλλά μόνο το μέρος εκείνο που δεν έχει καταβληθεί.

Το υπουργείο Εργασίας διερωτάται αν είναι καλύτερο να επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι για το σύνολο των εισφορών που δεν καταβάλλουν, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα ή να έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τη νέα ρύθμιση.

Κατηγορώντας τον κ. Βρούτση ότι ανακαλύπτει παντού ψέματα, το υπουργείο τον ερωτά αν αυτή η ρύθμιση διευκολύνει τους ασφαλισμένους ή όχι.

Τέλος, στην ανακοίνωση το υπουργείο αναφέρει:«Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει ως αντιπολιτευτική τακτική αντί για πολιτικά επιχειρήματα ή υποβολή εναλλακτικών προτάσεων τις προσωπικές επιθέσεις, τους χαρακτηρισμούς και τις ύβρεις. Στον δρόμο αυτόν δεν πρόκειται να την ακολουθήσουμε. Αποκαθιστούμε την αλήθεια αλλά δεν αναλωνόμαστε σε μία άγονη αντιπαράθεση. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον καθημερινό μας στόχο για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας».