Μηνύματα εντός και εκτός από Μητσοτάκη

Μηνύματα εντός και εκτός από Μητσοτάκη

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα εντός και εκτός συνόρων –και δείγμα κυβερνητικών προθέσεων– απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την επέτειο ενός έτους στο «τιμόνι» της Ν.Δ. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα στελεχωθεί και από εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και από ανθρώπους της αγοράς –«ένα μείγμα εμπειρίας και ανανέωσης»– και επέμεινε στην ανάγκη μείωσης των φόρων, στην οποία θα προχωρήσει ακόμη και χωρίς την έγκριση των δανειστών, όπου κρίνει ότι είναι απολύτως απαραίτητο (π.χ. φορολόγηση επιχειρήσεων).

Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του, υπογράμμισε (στην τηλεόραση του Alpha) ότι θεωρεί σημαντικότερο επίτευγμα το «απεταξάμην» στον λαϊκισμό, ενώ στάθηκε και στην αντιστροφή του πολιτικού κλίματος, θυμίζοντας ότι ένα χρόνο πριν όλοι θεωρούσαν τη Ν.Δ. «τελειωμένο κόμμα». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ν.Δ. έχει κάνει και λάθη και γενναία αυτοκριτική και παραδέχθηκε ότι η διαδικασία αλλαγών στο κόμμα δεν είναι ανώδυνη.

Ισχυρά ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψε για την ανανέωση και το άνοιγμα της Ν.Δ. στην κοινωνία, καθώς έκανε ειδική αναφορά στις διαδικασίες δομημένης συνέντευξης που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πειραιώς για το Μητρώο Στελεχών. «Δεν θέλω παιδιά του κομματικού σωλήνα στα ψηφοδέλτιά μας» τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι το νέο σχήμα τομεαρχών δεν είναι «σκιώδης κυβέρνηση». Αλλωστε, δεσμεύθηκε ότι θα στελεχώσει την κυβέρνησή του με αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς, «στελέχη δοκιμασμένα στην αγορά, στον επιστημονικό τομέα, τους οποίους πρέπει να πείσουμε να έρθουν». Ενέταξε μάλιστα ένα τέτοιο σχήμα στη συνολική φιλοσοφία του προγράμματός του που είναι οι επενδύσεις.

«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, όσο η κυβέρνηση παραμένει τόσο η χώρα βουλιάζει σε ένα τέλμα, επικάθεται ένα σύννεφο συλλογικής κατάθλιψης στην κοινωνία», σημείωσε. Ερωτηθείς πώς θα εξασφαλίσει τη μείωση φόρων, που είναι η βασική φιλοσοφία του οικονομικού του προγράμματος, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι με μια κυβέρνηση που θα προτάξει ένα συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για τη χώρα και θα έχει την «ιδιοκτησία» του –«θα το εφαρμόσει όχι επειδή επιβάλλεται, αλλά επειδή είναι σωστό», όπως είπε– η Ευρώπη θα δείξει μεγαλύτερη κατανόηση στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι διατεθειμένος να μειώσει φόρους, ειδικά των επιχειρήσεων, ακόμη και χωρίς την έγκριση των δανειστών, «όπου θεωρώ ότι είναι απολύτως απαραίτητο και ελεγχόμενα». Θύμισε μάλιστα ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επί κυβέρνησης Σαμαρά είχε γίνει με τον ίδιο τρόπο.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν για το θέμα της τρομοκρατίας και τις ευθύνες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, σημειώνοντας ότι στον κύκλο των αντεξουσιαστών «εκτρέφεται μια νέα γενιά τρομοκρατών». Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι η αδυναμία της να τους ελέγξει έχει ιδεολογική αφετηρία και επανέλαβε ότι θα «καθαρίσει» τα Εξάρχεια. Δεσμεύθηκε, παράλληλα, ότι θα καταργήσει το πρώτο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που καταργούσε τις φυλακές Γ΄ Τύπου υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό και με ευεργετικές διατάξεις αποφυλάκισε ποινικούς και τρομοκράτες.

Εντονη ήταν η κριτική του προς την κυβέρνηση για την οικοδόμηση «κομματικού κράτους», ενώ, ερωτηθείς για το «λίπος» του Δημοσίου, επέμεινε ότι μπορεί να μειώσει δαπάνες, φέρνοντας ως παράδειγμα φορείς του υπουργείου Μεταφορών. Αναφερόμενος στις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι προσθέτουν στο Δημόσιο «περιττό βάρος» και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί αυτές τις παράνομες μονιμοποιήσεις, επαναλαμβάνοντας, πάντως, ότι δεν θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο.

Ασχολίαστη δεν άφησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ούτε την «τραγική επιχειρησιακή ανικανότητα» της κυβέρνησης στο προσφυγικό, ζήτημα που ανέδειξε και πάλι χθες ο αρμόδιος τομεάρχης Μ. Βαρβιτσιώτης. Την ίδια ώρα, Ντόρα Μπακογιάννη και Χρίστος Δήμας σφυροκοπούσαν τον υπουργό Οικονομίας για τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ και την ανικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή