Εγκαίνια ευρωομάδων επιστροφών από Frontex

Εγκαίνια ευρωομάδων επιστροφών από Frontex

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) εγκαινίασε χθες επίσημα τις Ευρωπαϊκές Ομάδες Επέμβασης σε Θέματα Επιστροφών (European Return Intervention Teams) των μεταναστών που βρίσκονται στην Ευρώπη. Το σώμα αποτελείται από 690 άτομα και περιλαμβάνει ειδικούς στη διαχείριση της διαδικασίας επιστροφής, συνοδούς και παρατηρητές. Οι εμπειρογνώμονες θα υποστηρίξουν τις τοπικές αρχές και υπηρεσίες, οι οποίες ειδικά στην Ελλάδα και την Ιταλία έχουν πιεστεί ιδιαίτερα από τον μεγάλο αριθμό υποθέσεων που πρέπει να διεκπεραιώσουν, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η εξασφάλιση της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι δεν πληρούν τους όρους εισόδου, παραμονής ή διαμονής στην Ε.Ε. και η μείωση των κινήτρων για την παράνομη μετανάστευση αποτελούν ουσιώδη στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία της πολιτικής για τη μετανάστευση και σημαντικό στόχο του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου μας για τη Μετανάστευση», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το νέο σώμα του Frontex θα δρα υποστηρικτικά στις τοπικές αρχές και με σεβασμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα είναι πλέον σε θέση να παρέχει την τόσο αναγκαία τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη στα κράτη-μέλη για την αποτελεσματική επιστροφή των παράτυπα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών, με πλήρη σεβασμό της νομοθεσίας της Ε.Ε. και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», τόνισε ο επίτροπος.

Τα κράτη-μέλη παραμένουν υπεύθυνα για τις αποφάσεις που αφορούν το άσυλο και την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και για τις αποφάσεις επιστροφής μεταναστών, και ο οργανισμός θα δρα υποστηρικτικά. Ομως, σε επείγουσες καταστάσεις –αναφέρει η σχετική ανακοίνωση– κατόπιν αιτήματος κράτους-μέλους ή με πρωτοβουλία του οργανισμού, θα μπορούν να αναπτύσσονται Ευρωπαϊκές Ομάδες Επέμβασης σε Θέματα Επιστροφών.

Τον Δεκέμβριο ο Frontex απηύθυνε σχετική πρόσκληση για ειδικούς που θα επανδρώσουν το νέο σώμα στα κράτη-μέλη και έως τώρα έχει καλυφθεί το 57% των θέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή