Μεγάλη απόσταση Αθήνας και Αγκυρας για τις εγγυήσεις

Μεγάλη απόσταση Αθήνας και Αγκυρας για τις εγγυήσεις

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «πυρήνας» του κυπριακού προβλήματος είναι οι διαφορές των δύο πλευρών, Ελλάδας-Λευκωσίας και Τουρκίας-ψευδοκράτους, στα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Δεδομένου ότι η Αγκυρα δεν συζητά κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, ούτε όμως και απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, η Αθήνα αναζητεί μια φόρμουλα που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπό ορισμένες συνθήκες. Η προεργασία των ελληνικών προτάσεων έχει γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και μια ευρεία ομάδα νομικών, εμπειρογνωμόνων αλλά και ανώτατων υπηρεσιακών στελεχών (ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζει ο καθηγητής Χρ. Ροζάκης). Οι συγκεκριμένες προτάσεις έχουν και τη στήριξη της Λευκωσίας.

Η πλέον προβληματική πτυχή αφορά το καθεστώς των εγγυήσεων, το οποίο η Ελλάδα επιθυμεί να καταργήσει ως αναχρονιστικό και αποικιοκρατικού τύπου, ενώ η Τουρκία επιθυμεί να διατηρήσει τον συγκεκριμένο ρόλο. Πρόκειται για ιδιαιτέρως περίπλοκη πτυχή ιδίως υπό το φως των τελευταίων γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως αυτές αναλύονται από την Αγκυρα. Λίγες ημέρες προτού αναχωρήσει για τη Γενεύη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενέταξε σαφώς την Κύπρο ως τμήμα της ευρύτερης ζώνης ασφαλείας της Τουρκίας. Επί τούτου, η ελληνική πλευρά αντιτάσσει το βασικό επιχείρημα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του εγγυητικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Ε.Ε.

Στο ζήτημα της παρουσίας του τουρκικού στρατού στο νησί, η απόσταση μοιάζει, επίσης, χαώδης. Και τούτο διότι η ελληνική πλευρά ξεκινά από μια μεταβατική περίοδο 18 μηνών για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ενώ η Αγκυρα εκκινεί από τα 15 χρόνια. Επί τούτου, ο κ. Κοτζιάς έχει καταθέσει μία πρόταση αντικατάστασης της συνθήκης συμμαχίας (μιας εκ των τριών – μαζί με εκείνες της εγκαθιδρύσεως και των εγγυήσεων βάσει των οποίων ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία το 1960) με ένα Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία. Αν τελικώς επιτευχθεί συμφωνία απομένει να φανεί ποιο θα είναι το τελικό μεταβατικό στάδιο και αν η στρατιωτική παρουσία θα συνεχιστεί στο πλαίσιο κάποιας νομικής φόρμουλας ή μέσω βάσης. Η Αθήνα αντιμετωπίζει το ζήτημα των βάσεων αρνητικά και με αρκετό σκεπτικισμό, καθώς στο ΥΠΕΞ εκτιμούν πως μια στρατιωτική βάση ως κυρίαρχο έδαφος, κατά το πρότυπο των βρετανικών που ήδη υπάρχουν στην Κύπρο, δεν θα βοηθούσε στη λύση. Και τούτο διότι θα λειτουργούσε ως ουσιαστική διαιώνιση της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων και μάλιστα με την ιδιαίτερη αυτονομία που συνήθως παραχωρείται στα κράτη που εγκαθιδρύουν στρατιωτικές βάσεις. Ο κ. Κοτζιάς πρότεινε ήδη χθες καταγραφή των υπαρχουσών τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από επιτροπή του ΟΑΣΕ, προκειμένου να υπάρχει και μια δυνατότητα, αργότερα, επίβλεψης της αποχώρησής τους. Η ελληνική πλευρά κατήλθε με συγκεκριμένη πρόταση και επί των ζητημάτων εσωτερικής ασφαλείας και προτείνει μια αναβαθμισμένη αστυνομική δύναμη, με ομοσπονδιακό ή και πολυεθνικό χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή