ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: Ασφάλειά μας είναι η Τουρκία

Ακιντζί: Ασφάλειά μας είναι η Τουρκία

Ευθύνες στην ελληνική πλευρά επιρρίπτει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, για καθυστέρηση στις διαδικασίες και συντάσσεται με τη γραμμή Ερντογάν για παραμονή της Τουρκίας στην Κύπρο. Την Παρασκευή ο υπουργός εξωτερικών Ν. Κοτζιάς κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο πρόεδρος Ερντογάν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά «εμείς είμαστε ακόμα εδώ».

Ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ,  ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό δεν είναι «ανοικτού τέλους», καθώς, όπως είπε, υπάρχει ημερομηνία, αναφερόμενος στην 18η Ιανουαρίου, όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας.

Επιθυμία του, είπε, είναι, ενώ από τη μια να συζητείται το θέμα της ασφάλειας, από την άλλη να συνεχίσουν τη συζήτηση του εδαφικού και παράλληλα των άλλων θεμάτων που έμειναν σε εκκρεμότητα.

«Αυτή η πιθανότητα υπάρχει, αυτή η ιστορική ευκαιρία υπάρχει. Εάν αυτή η εργασία που έφτασε μέχρι εδώ καταλήξει σε αποτυχία, θα είναι ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο λάθος. Γιατί θεωρώ ότι μια τέτοια ευκαιρία δεν θα ξανάρθει εύκολα», σημείωσε.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι η εκ περιτροπής προεδρία θεωρείται πολύ σημαντική για την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και δεν πρόκειται ο ίδιος να δώσει στο λαό μια συμφωνία, που δεν θα την περιλαμβάνει.

Για το θέμα της ασφάλειας, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν ότι ασφάλειά τους είναι η Τουρκία σημειώνοντας ότι η ασφάλεια του ενός δεν πρέπει να εκληφθεί ως απειλή για τον άλλο.

«Ο κ. Αναστασιάδης», ανέφερε, «κατέθεσε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ κρίνοντας ότι ο χάρτης εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός και το ίδιο έκανε και ο ίδιος για τον ελληνοκυπριακό χάρτη, λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη ενόχληση που θα δημιουργήσει στο λαό του.»

Στην πενταμερή, όπως είπε, πήραν μέρος οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και ισότιμα οι δύο πλευρές και οι συνομιλίες άρχισαν σε θετική ατμόσφαιρα.  Η ΕΕ, σημείωσε, κλήθηκε και παρίσταντο με το καθεστώς του παρατηρητή, αλλά δεν τέθηκε θέμα για τη συμμετοχή κάποιου άλλου.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ακόμα ότι όλες οι πλευρές, Τουρκία, Βρετανία, τουρκοκυπριακή πλευρά, ΗΕ και η ΕΕ συμφωνούσαν η διαδικασία να συνεχιστεί άμεσα, αλλά η Ελλάδα, υποστήριξε , «ήθελε χρόνο για να μπορέσει να εργαστεί ακόμη περισσότερο και μετά από διαβούλευση ορίσθηκε η 18η Ιανουαρίου ως ημερομηνία για την συνάντηση της τεχνικής ομάδας, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί στο Τύπο ''με περίεργο τρόπο''», κατά την έκφρασή του, «η 23η Ιανουαρίου».