Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά στο μικροσκόπιο Ν.Δ.

Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά στο μικροσκόπιο Ν.Δ.

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον τρίτο όροφο της Πειραιώς η σημερινή μάχη στη Βουλή έχει πολλαπλή σημασία. Οχι μόνο επειδή θα είναι η πρώτη «man to man» αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα εδώ και καιρό, και μάλιστα σε μια συγκυρία κατά την οποία στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να «βγαίνει» τίποτα. Αλλά και επειδή θα είναι πρώτη τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών ύστερα από αρκετές εβδομάδες και η πρώτη μετά τη νέα κινητικότητα που σημειώνεται στον χώρο της Κεντροαριστεράς –εν δυνάμει μετεκλογικό κυβερνητικό σύμμαχο της Ν.Δ.– και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ. Τούτων δοθέντων, παρότι είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα εξαπολύσει εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση, δεν πρέπει να αποκλείεται και τοποθέτησή του για τις εξελίξεις στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου, στις οποίες έχει επανειλημμένως απευθύνει προσκλητήριο συστράτευσης. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν, άλλωστε, στην Πειραιώς την τοποθέτηση της κ. Φώφης Γεννηματά, καθώς οι τελευταίες της παρεμβάσεις κινούνται σε αντιδεξιά κατεύθυνση και διέπονται από επιθετική ρητορική έναντι «της παλινόρθωσης της Δεξιάς».

Το νέο τοπίο που διαμορφώνει στο ΠΑΣΟΚ η επιστροφή του Γ. Παπανδρέου έχει ήδη από τη Δευτέρα συζητηθεί σε συσκέψεις στην Πειραιώς. Διότι μπορεί, όπως λένε συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., να είναι νωρίς ακόμη για να κρίνει κανείς ποιος θα πορευθεί με ποιον μετά τις εκλογές, ωστόσο, παρότι επίσημη παραδοχή δεν υπάρχει, θεωρείται βέβαιο ότι η επιστροφή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει τις αντιδεξιές (και κυρίως τις αντικαραμανλικές) κορώνες στη Χαρ. Τρικούπη και τις αντιπασοκικές κορώνες στην καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ. – χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση που έκανε προ ημερών ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής περί επιστροφής του «ασώτου υιού».

Σε κάθε περίπτωση, στο στόχαστρο του προέδρου της Ν.Δ. θα βρεθούν και πάλι τα νέα μέτρα, τα οποία ετοιμάζεται να συνομολογήσει η κυβέρνηση, καθώς και μέτωπα της καθημερινότητας που η Πειραιώς αναδεικνύει επίμονα τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να στείλει μήνυμα εγγύτητας στα προβλήματα του πολίτη – στόχος που επιδιώκεται και με κινήσεις όπως η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην εφημερία του «Ευαγγελισμού» και ο οποίος θα επιδιωχθεί και με άλλες, παρόμοιου τύπου επισκέψεις.

Το στίγμα έδωσε ο Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε τον «κόφτη» «μασκάρεμα» των νέων μέτρων, ενώ επανέλαβε την άρνηση της Ν.Δ. να συνδράμει τον ΣΥΡΙΖΑ με συναίνεση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα ξεπλύνει τις ευθύνες της κυβέρνησης ψηφίζοντας τα νέα μέτρα». Τη διγλωσσία, άλλωστε, της κυβέρνησης έσπευσε να αναδείξει και ο Β. Κικίλιας, υπενθυμίζοντας ότι το παιχνίδι με τις λέξεις –«μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων» αντί «κόφτης», «διεύρυνση φορολογικής ύλης» αντί φοροεπιδρομή– δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Στο κενό, άλλωστε, έπεσε, σύμφωνα με τη Ν.Δ., και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «πετάξει λάσπη» για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα μέσω της Εξεταστικής, υπόθεση που η Πειραιώς χαρακτηρίζει «Βατερλό» της κυβέρνησης, αφήνοντας αιχμές για τις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τις τράπεζες και την «Αυγή».

Νέος γραμματέας Σχεδιασμού και Επικοινωνίας ο Χρ. Ταραντίλης

Οι προαναγγελθείσες αλλαγές στο οργανόγραμμα της Ν.Δ., και μάλιστα με τρόπο που δίνει το στίγμα της ανανέωσης με φρέσκα πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον «κομματικό σωλήνα», άρχισαν να υλοποιούνται με τη χθεσινή τοποθέτηση στην κορυφή της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ. του Χρήστου Ταραντίλη. Ο νέος γραμματέας, ο οποίος «έλαμψε», σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, με την παρουσία του στην Ακαδημία Πολιτικών Στελεχών που έχει δημιουργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο Νοέμβριο, είναι καθηγητής –ο νεότερος– Διοικητικής Επιστήμης και Συστημάτων Λήψης Αποφάσεων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ηγείται της ερευνητικής μονάδας «Επιχειρησιακής Eρευνας και Συστημάτων Αποφάσεων». Ο κ. Ταραντίλης αντικαθιστά τον μέχρι χθες επικεφαλής της Γραμματείας, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος θα πολιτευθεί και αναλαμβάνει σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. για θέματα καταναλωτή. Αναπληρωτές της Γραμματείας ορίστηκαν οι Μαίη Ζαννή, Βασιλική Λοΐζου, Κώστας Μπακογιάννης, Νίκος Ρωμανός και Νίκος Σωτηρόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή