Διλήμματα με άρωμα εκλογών στη Βουλή από τους αρχηγούς

Διλήμματα με άρωμα εκλογών στη Βουλή από τους αρχηγούς

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο προεκλογικό άρωμα είχε χθες στη Βουλή η εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, που προκλήθηκε μεν για το αγροτικό ζήτημα αλλά, όπως αναμενόταν, επεκτάθηκε στο σύνολο των μεγάλων θεμάτων της επικαιρότητας. Το χαρακτηριστικότερο στοιχείο, πάντως, που διαφοροποίησε τη νέα αυτή κοινοβουλευτική μάχη από τις ανάλογου περιεχομένου προηγηθείσες, είναι ότι, εν μέσω διεργασιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς, τρεις από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής, ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έθεσαν διλήμματα και διατύπωσαν προτάσεις με τρόπο που μόνο σε προεκλογικές περιόδους συνηθίζεται.

Η αρχή έγινε από τον κ. Αλ. Τσίπρα: «Η πραγματική αντιπαράθεση είναι μεταξύ των παραγωγικών δυνάμεων αυτής της χώρας και του παρασιτικού πολιτικού συστήματος που έστησε τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος κυρίως στον κ. Μητσοτάκη.

«Η πραγματική αντιπαράθεση είναι ανάμεσα σε πρόοδο και συντήρηση. Χρειάζεται μια σοβαρή, ισχυρή εθνική κυβέρνηση συνεννόησης», απάντησε η κυρία Φωτεινή Γεννηματά – η οποία και προκάλεσε τη χθεσινή συζήτηση των αρχηγών με αίτημά της.

«Σήμερα, συγκρούονται από τη μια μεριά ο λαϊκισμός, ο τυχοδιωκτισμός και η ανευθυνότητα, που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη, και από την άλλη, όλες οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης, της αλήθειας και της αναγκαίας αλλαγής, που θα οδηγήσουν τη χώρα μπροστά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ παράλληλα δεν άφησε αναπάντητη την αιχμή της κυρίας Γεννηματά: «Ουδετερότητα δεν υφίσταται και ούτε μπορεί να υφίσταται. Θα πρέπει κάθε πολιτικός, αλλά και κάθε πολίτης, να επιλέξει στρατόπεδο. Και αυτό αφορά ιδιαίτερα κόμματα τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν κατάφεραν και παραμέρισαν το πολιτικό κόστος και, παρά τις διαφορές τους, συνεργάστηκαν για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Η διαπραγμάτευση

Το συγκρουσιακό κλίμα έγινε αισθητό και όταν στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα της κρίσης και της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν σύντομα αίσιο τέλος και πως θα διαψευστούν όσοι επενδύουν σε αποτυχία της κυβέρνησης. Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στον αντίποδα, υποστήριξαν πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. «Ποτέ τα τελευταία επτά χρόνια, από τη στιγμή που η κρίση χτύπησε με ορμή την ελληνική κοινωνία, δεν ήταν πιο σκοτεινός ο ορίζοντας για το “σκάφος” της Ελλάδος. Και οι κίνδυνοι οι οποίοι ελλοχεύουν είναι τεράστιοι», είπε ο κ. Μητσοτάκης, κρούοντας τον κώδωνα περί επικείμενου νέου μνημονίου ή επαναφοράς της προοπτικής εξόδου από το ευρώ. «Καθυστερείτε. Κι αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα, που είναι θηλιά στον λαιμό της πραγματικής οικονομίας. Προχωράτε χωρίς στρατηγική, ανίκανοι και αναποτελεσματικοί. Οδηγείτε τη χώρα σε νέα αδιέξοδα», σημείωσε η κυρία Γεννηματά. «Πηγαίνετε για αξιολόγηση και δίνετε τα πάντα», είπε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. «Η κυβέρνηση ήδη παζαρεύει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με το ΔΝΤ νέες συμφωνίες και δεσμεύσεις μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, χώρια όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που επίσης ετοιμάζει», ανέφερε ο κ. Δημ. Κουτσούμπας. «Επρεπε το 2009 να κάνουμε μια εθνική κυβέρνηση όλων των κομμάτων και να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, και το 2011 θα ήμασταν εκτός μνημονίων», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θέλει ή όχι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», σχολίασε ο κ. Στ. Θεοδωράκης.

Το Κυπριακό

Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι αλλά με σύνεση και υπευθυνότητα, όπως αρμόζει στο σημείο αυτό που βρισκόμαστε, συνεχίζουμε μια σκληρή δουλειά με χαμηλούς τόνους, χωρίς όμως φοβικότητα, χωρίς ιδεοληψίες. Προχωράμε βήμα το βήμα. Και ελπίζω να έχουμε θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, σε ένα τεράστιας, κρίσιμης σημασίας εθνικό θέμα».

Η διαδικασία σημαδεύτηκε και από μια προσωπικών τόνων σύγκρουση των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη. «Θέλετε να έρθετε ως “λευκός ιππότης” σε μια κατεστραμμένη χώρα για να υλοποιήσετε σκληρό πρόγραμμα λιτότητας;», είπε με καυστική διάθεση ο πρωθυπουργός. «Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές θα συνοδευτεί από μία απόλυση: τη δική σας από τον εντολοδόχο ελληνικό λαό», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή την επανάληψη, εκ μέρους του κ. Τσίπρα, του επιχειρήματος ότι άνοδος της Ν.Δ. στην εξουσία θα σημάνει απολύσεις στο Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή