Βουλή: Σε «μίνι-πολυνομοσχέδιο» μετατρέπεται νομοθέτημα για κύρωση κοινοτικής οδηγίας

Βουλή: Σε «μίνι-πολυνομοσχέδιο» μετατρέπεται νομοθέτημα για κύρωση κοινοτικής οδηγίας

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια νέα επίδειξη κακής νομοθέτησης, με την ανοχή της εθνικής αντιπροσωπείας, η κυβέρνηση σήμερα στη Βουλή εκμεταλλεύεται τη διαδικασία ψήφισης νομοσχεδίου μέσω του οποίου ενσωματώνεται κοινοτική οδηγία στο ελληνικό δίκαιο, προκειμένου να ρυθμίσει-διευθετήσει σειρά υποθέσεων που αφορούν ζητήματα σε εκκρεμότητα από το … 1998, θέματα εξετάσεων φοιτητών ΑΕΙ, περιφερειακά αεροδρόμια, έως και υποθέσεις αγροτών.

Η κοινοτική οδηγία αφορά τους «υποχρεωτικούς ελέγχους των ετήσιων και ενοποιημένων λογαριασμών», την επαγγελματική άδεια ορκωτών ελεγκτών λογιστών και τις ελεγκτικές εταιρείες. Με αυτό ως «όχημα», υπουργεία αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές επιχειρούν μέσω τροπολογιών να:

Α) Επιλυθούν διαφορές που προκύπτουν από τις Συμβάσεις Παροχής Υπηρεσιών μεταξύ των Παραχωρησιούχων και των αντισυμβαλλομένων τους κρατικών χρηστών, στα πλαίσια των Συμβάσεων Παραχώρησης» που αφορούν την αναβάθμιση, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία αεροδρομίων σε Ιόνιο και Αιγαίο. Την τροπολογία υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

Β) Παραχωρηθεί αναδρομικά από 7/7/1998 και για 40 έτη στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών η χρήση δημόσιου κτήματος στο Λαύριο, για τη λειτουργία παιδικής κατασκήνωσης. Υπογράφουν ο κ. Τσακαλώτος, και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ο υπουργός Γ.Σταθάκης και ο αναπληρωτής Σωκ.Φάμελλος.

Γ) Παραταθεί έως τις 7 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους η προθεσμία υπαγωγής κατηγοριών φορολογουμένων στη ρύθμιση περί οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών. Την εκπρόθεσμη αυτή τροπολογία υπογράφουν ο κ. Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνω Παπανάτσιου.

Δ) Παρασχεθεί σε φοιτητές που περάτωσαν την κανονική φοίτηση, η δυνατότητα να εξεταστούν σε όλα τα οφειλόμενα μαθήματα, «ανεξαρτήτως εξαμήνου διδασκαλίας αυτών των μαθημάτων», κατά την εξεταστική περίοδο του χειμερινού εξαμήνου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους. Η επίσης εκπρόθεσμη τροπολογία είναι του υπουργού Παιδείας Κ.Γαβρόγλου.

Ε) Παραταθεί αφενός έως 31 Ιανουαρίου (έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2016) το πρόγραμμα παροχής της επιδότησης σίτισης ατόμων και οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και αφετέρου για δύο μήνες, έως 28/2/2017 το πρόγραμμα Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας. Την τροπολογία, το κόστος της οποίας σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανέρχεται συνολικά σε περίπου 15,7 εκατ. ευρώ, υπογράφουν οι υπουργοί Π.Σκουρλέτης, Ευτυχία Αχτσιόγλου, Ευκλ.Τσακαλώτος, Θεανώ Φωτίου, Ουρανία Αντωνοπούλου και Γ.Χουλιαράκης.

ΣΤ) Αντικατασταθεί «το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, ως ένα από τα δικαιολογητικά εγγραφής των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στο οικείο μητρώο, από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος».

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για αγρότες

Πέραν αυτών, 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που συνυπογράφουν επιδιώκουν να ρυθμιστούν ζητήματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης αγροτών. Υπό τον τίτλο «Νομιμοποίηση του μέχρι 31-12-2016 διανυθέντος χρόνου ασφάλισης στους κλάδους πρόσθετης και κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ», οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του ΟΓΑ, κατά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης εγγεγραμμένων στους Κλάδους Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ και του αναδρομικού ελέγχου του χρόνου ασφάλισης, σύμφωνα με τις διατάξεις του  άρθρου 59 του π.δ. 78/1998 (A’ 72) «Καταστατικό Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης Αγροτών», διαπιστώνεται ότι ένας αριθμός από αυτούς είτε δεν πληρούσαν εξ αρχής τις νόμιμες προϋποθέσεις ασφάλισής τους στον Οργανισμό είτε έπαυσαν κάποια στιγμή να τις πληρούν και δεν προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή της. Η διαπίστωση αυτή γίνεται, κατά συνέπεια, μετά την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου.

Στις περιπτώσεις αυτές ο Οργανισμός προβαίνει, σύμφωνα με τις καταστατικές του διατάξεις, σε αναδρομική διαγραφή ή διακοπή της ασφάλισης και σε επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, ατόκως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ένας αριθμός ασφαλισμένων να μην δικαιούνται σύνταξης, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλει επί σειρά ετών εισφορές και είχαν προσδοκία σύνταξης.

Το ανωτέρω πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4387/2016 (Α’ 85) από την 1-1-2017 και εφεξής, με την αυτοδίκαιη ένταξη του Κλάδου Υποχρεωτικής Ασφάλισης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών στον Ε.Φ.Κ..Α., στην οποία ορίζεται ότι «Πρόσωπα που έχουν υπαχθεί καλόπιστα στην ασφάλιση των εντασσόμενων στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών, ενώ δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις, συνεχίζουν την ασφάλισή τους στον Ε.Φ.Κ.Α. για όσο διάστημα διατηρούν την ιδιότητα ή απασχόληση για την οποία υπήχθησαν στην ασφάλιση των εντασσόμενων στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέων, τομέων κλάδων και λογαριασμών. Χρόνος για τον οποίο έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές στους εντασσόμενους στον Ε.Φ.Κ.Α. φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς, ενώ δε συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφάλισης, λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον Ε.Φ.Κ.Α. και οι σχετικές ασφαλιστικές εισφορές δεν επιστρέφονται, εφόσον δεν έχει εκδοθεί απόφαση διαγραφής.».

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται αναγκαίο, μέχρι την έναρξη εφαρμογής των προαναφερομένων διατάξεων του άρθρου 34 του ν. 4387/2016, να νομιμοποιηθεί ο μέχρι 31-12-2016 διανυθείς χρόνος ασφάλισης στους Κλάδους Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ, εφόσον, μέχρι 31-12-2016, εξοφλήσουν τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές. Ομοίως, θα πρέπει να νομιμοποιηθεί ο χρόνος ασφάλισης σε περίπτωση που έχει γίνει μέχρι την ισχύ του νόμου ρύθμιση οφειλών, υπό την προϋπόθεση της εξόφλησης του υπολειπόμενου ποσού της οφειλής του ασφαλισμένου μέχρι 30.6.2017. Σε περίπτωση δε που ο τελευταίος εκπέσει της ρύθμισης, πριν καταβάλει όλες τις δόσεις του, θα νομιμοποιείται μόνο ο εξοφλημένος, βάσει των καταβληθεισών δόσεων, χρόνος ασφάλισης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή