ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Υπάρχει κίνδυνος να πάνε χαμένες όλες οι θυσίες των Ελλήνων

Μητσοτάκης: Υπάρχει κίνδυνος να πάνε χαμένες όλες οι θυσίες των Ελλήνων

Για τον κίνδυνο να πάνε χαμένες το 2017 όλες οι θυσίες που έχει καταβάλλει τα τελευταία χρόνια ο λαός προειδοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο στην ετήσια έκδοση «Ο Κόσμος το 2017» , επισημαίνοντας ότι η πολιτική αλλαγή το νέο έτος αποτελεί προϋπόθεση εξόδου από το τέλμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρατηρεί πως το 2017 θα είναι η όγδοη χρονιά των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας με τη χώρα να βρίσκεται, αναίτια, στην εντατική, υποστηριζόμενη σε όλες τις βασικές λειτουργίες της οικονομίας της, δίχως να έχει διαφύγει τον κίνδυνο μιας σοβαρής υποτροπής.

«Έχουμε ήδη διανύσει τη μισή διάρκεια του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση και ακόμη δεν διαφαίνεται το χρονικό σημείο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν θα μπορούσαν οι ρυθμοί να είναι βραδύτερο» προειδοποιεί, εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον.

«Οι υποχρεώσεις της χώρας είναι δεδομένες και ανελαστικές. Δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Δεν είναι χρονικά μεταθέσιμες. Τα όρια για άλλη μια φορά εξαντλούνται και η κλεψύδρα αδειάζει απειλητικά. Παράλληλα, οι ευκαιρίες δεν περιμένουν. Μπορεί να διασφαλίστηκαν από την ΕΚΤ λίγοι ακόμη μήνες προκειμένου να καταφέρουμε να καρπωθούμε τα οφέλη της ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του 2017, αλλά όσο καθυστερούμε τόσο αναβάλλουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας και ρισκάρουμε την απώλεια αυτού του καθοριστικής σημασίας εργαλείου», τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως μέσα στο 2017 θα έχει κριθεί σε καθοριστικό βαθμό η μοίρα του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ η παρατεινόμενη ελληνική κρίση αποτελεί κατά κύριο λόγο μια αποτυχία του πολιτικού μας συστήματος και σε αυτή τη λογική «μια πολιτική αλλαγή μπορεί να φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας γνωρίζει τι πρέπει να γίνει στη χώρα, πως θα πρέπει να προσαρμοστεί ο κρατικός μηχανισμός, να εξορθολογιστεί το θεσμικό πλαίσιο, να ενδυναμωθούν ανεξάρτητοι θεσμοί, να διευκολυνθεί το επιχειρείν και να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως όχι μόνο απέτυχε παταγωδώς, αλλά και πως ανέδειξε ακόμη πιο επιτακτικά τον μονόδρομο των ριζικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα.

«Με τον σκληρότερο τρόπο που επιβλήθηκε από το αχρείαστο 3ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο ελληνικός λαός κατανόησε – έστω και αργά – ότι δεν υπάρχουν εύκολες παρακαμπτήριοι», σημείωσε, επισημαίνοντας πως αν και η πλειοψηφία του λαού έχει απομυθοποιήσει το λαϊκισμό και είναι έτοιμη να υποστηρίξει ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, η πολιτική ηγεσία της χώρας αδυνατεί, είτε για λόγους ιδεοληψίας, είτε από έλλειψη ικανότητας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, για αυτό η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.