Συνέχεια συνομιλιών στη Γενεύη

Συνέχεια συνομιλιών στη Γενεύη

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα επαναληφθούν οι διαβουλεύσεις στη Γενεύη σε πολιτικό επίπεδο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνία για το Κυπριακό. Οι νέες επαφές θα είναι πιθανότατα ξανά σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, καθώς η διαφορά αντιλήψεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα καθιστά πολύ δύσκολες στην παρούσα φάση συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο και δη με παρόντες στο τραπέζι τους κ. Αλ. Τσίπρα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν έχει δημοσίως δηλώσει ότι θεωρεί (εκ των εγγυητών) ισότιμη συνομιλήτρια μόνο τη βασίλισσα της Αγγλίας, και σε ανάλογο πολιτειακό επίπεδο την Ελλάδα θα μπορούσε να εκπροσωπήσει μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, γίνεται σαφές ότι η συνάντηση σε επίπεδο κορυφής κρύβει αρκετές δυσκολίες. Και τούτο διότι οι θεσμικές ιδιότητες των επικεφαλής κρατών δεν εφάπτονται στις υπόλοιπες περιπτώσεις (πλην βεβαίως του κ. Ερντογάν) με την ουσιαστική δυνατότητα δεσμευτικής λήψης αποφάσεων.

Εφόσον ξεπεραστούν οι διαφωνίες, το πλέον αποτελεσματικό σχήμα θα ήταν μια συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα – Τερέζα Μέι, ωστόσο ελάχιστοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Και τούτο διότι, με βάση όσα έχουν προβλεφθεί για τη σύνθεση της πολυμερούς, μάλλον ο κ. Ερντογάν θέλει να αποφύγει τη φωτογράφιση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια χώρας που δεν αναγνωρίζει… Σε διακοινοτικό επίπεδο, το επόμενο βήμα θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου, όταν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντηθούν στη Λευκωσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή