Τσακαλώτος: «Τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν μόνο αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι»

Τσακαλώτος: «Τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν μόνο αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σχεδόν έτοιμες» είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, και θα συμπεριλαμβάνουν την πρόβλεψη ορισμένων νέων μέτρων που θα θεσμοθετηθούν σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης των στόχων.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως τα νέα μέτρα δεν θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων, θα εμπεριέχονται όμως ως πρόβλεψη στην κυβερνητική πρόταση ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, όπως αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής».

«Μόνο το ΔΝΤ ζητά εκ των προτέρων ψήφιση των μέτρων γιατί μόνο το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι θα φτάσουμε στο 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Ωστόσο, όλες οι νέες εξελίξεις στην οικονομία (ανάπτυξη, έσοδα κ.λπ.) διαψεύδουν τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά», σημειώνει ο υπουργός.

«Έχω πει δημοσίως, επανειλημμένως ότι είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Όμως, όπως έχω επίσης δημοσίως και επανειλημμένως πει, θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν», προσθέτει.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ακόμα ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να περιέχει μια συμφωνία – πακέτο για τα δημοσιονομικά, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή