«Ή με τον Τσίπρα ή με τη χώρα», το δίλημμα από Ν.Δ.

«Ή με τον Τσίπρα ή με τη χώρα», το δίλημμα από Ν.Δ.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ή με τον Τσίπρα ή με τη χώρα…». Το βασικό περίγραμμα του διακυβεύματος έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Το εξειδίκευσε στην τελευταία παρέμβασή του το Σαββατοκύριακο, για να θυμίσει ότι ποτέ τα τελευταία επτά (μνημονιακά) χρόνια δεν ήταν πιο σκοτεινός ο ορίζοντας για την Ελλάδα. Και αναμένεται να το επαναλάβει σε όλους τους τόνους κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. την Τετάρτη, ημέρα που συμπίπτει με τη συμπλήρωση δύο χρόνων εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ανάμεσα στις γραμμές, το δίλημμα δεν περιγράφει μόνον το παρόν, αλλά και το μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του σεναρίου ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, κάτι που στην Πειραιώς δεν θεωρούν εντελώς απίθανο, καθώς υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν θα διστάσει τελικά να υπογράψει τα πάντα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Ωστόσο, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε, κατά πληροφορίες, από τα στελέχη του να βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να επιχειρήσει τελικά και μια «ηρωική» έξοδο αν διαπιστώσει ότι όσα υποχρεωθεί να υπογράψει δεν θα μπορέσει να τα αιτιολογήσει πολιτικά στο εσωτερικό του κόμματός του. Με απλά λόγια, ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείει ένα σενάριο επανάληψης του δημοψηφίσματος με τη μορφή των εκλογών, με τον κ. Τσίπρα να καταγγέλλει ότι οι κακοί ξένοι θέλουν να καταστρέψει τη χώρα κι ότι μόνον εκείνος ανθίσταται, εν αντιθέσει με τη Ν.Δ.

Μια πρόγευση της τακτικής που θα ακολουθήσει στο εξής ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ήδη από το Ναύπλιο, όπου χαρακτήρισε τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον απολογισμό «της πιο ανίκανης, της πιο αναποτελεσματικής, της πιο ιδεοληπτικής κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος». Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει δέσμια μιας «ανίκανης παρέας» –όπως απαξιωτικά αναφέρθηκε στην κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης– αναμένεται να επαναλάβει ο ίδιος, περιγράφοντας, ωστόσο, και το δικό του σχέδιο για έξοδο από την κρίση, προκειμένου να πείσει και τους πλέον δύσπιστους, τους απογοητευμένους ψηφοφόρους, τους οποίους καλεί να κάνουν την «υπέρβαση» και να τον εμπιστευθούν.

Στο μεταξύ, σκληρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τη δεύτερη κατά σειρά παράταση στην υποβολή επενδυτικών σχεδίων για τον αναπτυξιακό νόμο, άσκησαν χθες η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Χρίστος Δήμας. Σε κοινή δήλωση, η τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είναι το βασικότερο εμπόδιο στην ανάκαμψη και ότι αποτρέπουν τις επιχειρήσεις από το να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο με νοοτροπία εχθρική προς την επιχειρηματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή