Παυλόπουλος: «Αδιέξοδη» η πολιτική λιτότητας

Παυλόπουλος: «Αδιέξοδη» η πολιτική λιτότητας

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διπλή υπαρξιακή κρίση –οικονομική και προσφυγική– που δοκιμάζει τις βασικές αρχές και αξίες του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού οράματος, καθώς και στην ανάγκη να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική της λιτότητας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο. Εκεί ο Προκόπης Παυλόπουλος άφησε αιχμές για την «αδιέξοδη» πολιτική λιτότητας που διευρύνει τις ανισότητες και αποδυναμώνει το κοινωνικό κράτος δικαίου, κατέληξε, πάντως, ότι η Ελλάδα όχι μόνο υπερασπίζεται το μέλλον και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά δεν διανοείται το δικό της μέλλον εκτός Ευρώπης. Μιλώντας για το προσφυγικό, ο κ. Παυλόπουλος επέκρινε τα φοβικά σύνδρομα που αναπτύσσονται σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τα οποία «δοκιμάζουν το ανθρωπιστικό ιδεώδες, χωρίς το οποίο, όπως είπε, «η Ευρώπη θα οδηγείτο σε αλλοίωση της ίδιας της ταυτότητάς της».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος, μάλιστα, στις εκλογικές διαδικασίες που σηματοδοτεί το 2017 για σειρά ευρωπαϊκών χωρών, τόνισε ότι αυτές δίνουν στους Ευρωπαίους πολίτες τη δυνατότητα αφενός «να υπερασπισθούμε την Ευρώπη που κληρονομήσαμε και τους στόχους που προσδιορίζουν την παγκόσμια αποστολή της» και αφετέρου, «να απαντήσουμε με τον πιο γνήσιο δημοκρατικό τρόπο, ήτοι με τη λαϊκή ετυμηγορία, σε όλα εκείνα τα απολιθώματα του λαϊκισμού ή ακόμη και του φασισμού και του ναζισμού που επιχειρούν να αναβιώσουν τους εφιάλτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». Προσέθεσε, δε, ότι σε αυτή την πρόκληση η Ελλάδα και η Γαλλία καλούνται να διαδραματίσουν ξεχωριστό ρόλο – «μπορούν και πρέπει να καταδείξουν την ανάγκη να αλλάξει αμέσως η πολιτική λιτότητας», όπως είπε. Τέλος, για το προσφυγικό επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τη λήξη του πολέμου στη Συρία, τόνισε, όμως, ότι μέχρι τότε η Eνωση πρέπει να συμπεριφερθεί σεβόμενη το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή