Νέος γύρος συνομιλιών Αναστασιάδη – Ακιντζί

Νέος γύρος συνομιλιών Αναστασιάδη – Ακιντζί

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη βαριά σκιά της απόφασης του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, θα διεξαχθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Δεδομένου ότι ήδη από χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε σε «επανεκτίμηση» ζητημάτων που άπτονται «διμερούς και πολυμερούς» συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, γίνεται σαφές ότι και το Κυπριακό αναπόφευκτα επηρεάζεται. Επί της ουσίας, πάντως, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης γνωστοποίησε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες θα συνεχιστούν την 1η Φεβρουαρίου.

Τότε, οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντηθούν εκ νέου, προκειμένου να συμπεριλάβουν στις συνομιλίες τους και την πιθανότητα νέας διεθνούς διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο, η οποία θα συνεχιστεί από εκεί όπου διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη. Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πιθανή διεξαγωγή δεύτερης διάσκεψης στη Γενεύη «είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν βεβαίως» την 1η Φεβρουαρίου και συμπλήρωσε ότι «η διάσκεψη της Γενεύης δεν ήταν ούτε η αρχή ούτε το τέλος και συνεπώς απαιτείται να συνεχίσει ο διάλογος στο σημαντικό θέμα που άπτεται των εγγυήσεων». Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας άφησε αιχμές και εναντίον του κ. Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο οποίος έκανε σε πρόσφατες δηλώσεις του λόγο για «πενταμερή διάσκεψη» στη Γενεύη. «Δεν ανέγνωσε ότι θα πρέπει να παρίστανται και όσοι απαιτείται να παρίστανται. Και προς τούτο επιφυλάσσομαι όταν θα είναι (εδώ) ο κ. Εϊντε να γίνουν οι ανάλογες παραστάσεις, για να είναι αρκούντως προσεκτικός στις δηλώσεις του και στα όσα διαμηνύει ή λέει», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Από την ελληνική πλευρά, πάντως, δηλώνουν ετοιμότητα για πολιτικές διαπραγματεύσεις σε ανώτατο επίπεδο, εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες συνθήκες για μια τέτοια αναβάθμιση των συνομιλιών. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας θα ήταν διατεθειμένος να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν, αλλά ακόμη και με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, εφόσον, βεβαίως, σημειωθεί στο αμέσως προηγούμενο επίπεδο τέτοια πρόοδος που να μην οδηγήσει μια Σύνοδο Κορυφής για το Κυπριακό σε προδιαγεγραμμένο ναυάγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή