ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυγενάκης: Με ψέματα συνεχίζει να παραπλανεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον αγροτικό κόσμο

aygenakis-me-psemata-synechizei-na-paraplanei-o-syriza-ton-agrotiko-kosmo-2172251

Με μόνιμη επωδό το σχόλιο «Δεν είναι αυταπάτη. Είναι απάτη», ο Γραμματέας της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Αυγενάκης ασκεί σφοδρή κριτική στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ενώ οι αγρότες βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις.

Ο βουλευτής Ηρακλείο σημειώνει ότι «ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας παραλύει κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης, των υψηλών εισφορών και του υψηλού κόστους παραγωγής. Επιπλέον, οι παραλείψεις και οι αστοχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν σαν αποτέλεσμα τα επενδυτικά αγροτικά προγράμματα να έχουν παγώσει, οι χρηματοδοτικοί πόροι να έχουν εκλείψει και τα ευρωπαϊκά κονδύλια να λιμνάζουν». Παράλληλα, προσθέτει πως «ό,τι προγράμματα είχε προωθήσει και υλοποιήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα, οικειοποιείται η σημερινή Κυβέρνηση παρουσιάζοντάς τα ως δικές της δράσεις. Στην πραγματικότητα, το έργο της για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι μηδενικό».

Ο βουλευτής Ηρακλείου αναφέρεται ονομαστικά στις υποτιθέμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι εξαπατά τους αγρότες. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο κ. Αυγενάκης, η κυβέρνηση «διατείνεται ότι επικαιροποίησε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, ενώ δεν αύξησε ούτε κατά 1 ευρώ την κοινοτική συμμετοχή στη χρηματοδότησή του. Δεν είναι αυταπάτη, είναι απάτη!

Ισχυρίζεται ότι εξασφάλισε την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων από το 2007 και το 2008, ενώ μόλις και μετά βίας κατάφερε να πληρώσει, αδικαιολογήτως καθυστερημένα, μέρος της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης το Δεκέμβριο 2015 και ότι η απορροφητικότητα του ΠΑΑ αυξήθηκε επί των ημερών της, το 2015 χάθηκαν περίπου 21% των ανειλημμένων υποχρεώσεων της προηγούμενης περιόδου. Δεν είναι αυταπάτη, είναι απάτη!

Αποκρύπτειότι πολλά από τα χρήματα που πληρώθηκαν μέχρι το τέλος του 2016, αποτελούν την εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης για το 2015που πληρώθηκεκαθυστερημέναμέσα στο 2016. Δεν είναι αυταπάτη, είναι απάτη!

Διατείνεται ότι «δίνει μάχες για να απαλύνει τις επιπτώσεις από τα πρόστιμα και τους καταλογισμούς, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιφύλαξαν στον αγροτικό κόσμο…» χωρίς να έχει πάρει κανένα μέτρο εξομάλυνσης, μείωσης και μηδενισμού των κοινοτικών προστίμων από το 2014 και μετά. Δεν είναι αυταπάτη, είναι απάτη!

Αδιαφόρησε για την υιοθέτηση του μέτρου της βιολογικής γεωργίας, εγκεκριμένου από την Ε.Ε. και άλλεςαγροπεριβαλλοντικές δράσεις, το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους νέους αγρότες ηλικίας μέχρι 40 ετών, φορολόγησε από το 1ο ευρώ από το 2015 με φορολογικό συντελεστή 22% – 45%, με υπερδιπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, με τον ΦΠΑ 24% και με κατάργηση της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου. Δεν είναι αυταπάτη, είναι απάτη!

Παρ΄ ότι η παρούσα Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προκηρύξει πέντε νέα μέτρα του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης εντός του 2016, προκήρυξε μόνο ένα,αυτό των νέων γεωργών το οποίο ακόμη είναι αδρανοποιημένο. Το μέτρο της μεταποίησης και εμπορίας των γεωργικών προϊόντων, ενώ έχει τελειώσει εδώ και δύο μήνες τη διαδικασία της διαβούλευσης, δεν έχει ακόμα προχωρήσει. Δεν είναι αυταπάτη, είναι απάτη!

Ενώ δυο χρόνια, τομέτρο των γεωργικών Συμβούλων δεν έχει προκηρυχθεί, και ο Υπουργός υπόσχεται 1000 γεωτεχνικούς στην επόμενη πενταετία μέσα στις 300 δομές που θα δημιουργηθούν στην επαρχία. Δεν είναι αυταπάτη, είναι απάτη!

Ο χαρακτηρισμός του εισοδήματος από αγροτικά φωτοβολταϊκά ως αγροτικό, έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης, δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί, αν και ο Υπουργός, ισχυρίζεται ότι είναι«έργο του ΣΥΡΙΖΑ». Δεν είναι αυταπάτη, είναι απάτη!

Κατάργησε μέτρα υποβοήθησης των παραγωγών αφήνοντας τους γεωργούς και κτηνοτρόφους εκτεθειμένους στο έλεος των φυσικών καταστροφών.Αποκρύπτει ότιακόμη εκκρεμούν – σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ- αποζημιώσεις για ζημιές αγροτών του Μαΐου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2016. Δεν είναι αυταπάτη, είναι απάτη!

Ισχυρίζεται ότι θέσπισε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, ενώ δεν έχει εκδώσει ακόμα καμμία πράξηγια τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών που διασφάλισε η προηγούμενη Κυβέρνηση στο πλαίσιολειτουργίας των συνεταιρισμών. Δεν είναι αυταπάτη, είναι απάτη!

Ψεύδεται λέγοντας ότι έλυσε το πρόβλημα 79 εκατ. στρεμμάτων βοσκήσιμης έκτασης από τους κτηνοτρόφους, ενώδεν έχει κάνει απολύτως τίποτε για την έκδοση των προσωρινών και οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Δεν είναι αυταπάτη, είναι απάτη!».

Καταλήγοντας, ο Γραμματέας της Ν.Δ. σημειώνει: 

«Η ΝΔ παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις των αγροτών και την αγωνία τους για την επόμενη μέρα, χωρίς να ενθαρρύνει ούτε και να συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις που παραλύουν τη χώρα. Έχοντας αντιληφθεί το ζωτικό χαρακτήρα της πρωτογενούς παραγωγής για την ελληνική ύπαιθρο και την ελληνική οικονομία, η ΝΔ προασπίζει τους Έλληνες αγρότες και καθιστά τον αγροτικό τομέα αρωγό στην ανάπτυξη για την έξοδο της πατρίδας μας από την οικονομική κρίση και την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, στέκεται στο πλευρό των αγροτών, με τη "Συμφωνία Αλήθειας με τους Αγρότες" και τα 9 σημεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βήμα της Βουλής».