ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου για «8»: Μη ευπρόσδεκτοι οι πραξικοπηματίες, αλλά δεσμευτικές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης

maximoy-gia-8-mi-eyprosdektoi-oi-praxikopimaties-alla-desmeytikes-oi-apofaseis-tis-dikaiosynis-2172289

Για δεσμευτικές αποφάσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις, κάνει λόγο σε ανακοίνωση του το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους 8 Τούρκους Αξιωματικούς. Παράλληλα όμως τονίζεται πως «οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας» , ωστόσο η διάκριση των εξουσιών στην Ελλάδα είναι σαφής, καθώς η χώρα μας είναι «κράτος δικαίου».

Η ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρεται και στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, λέγοντας πως εξ αρχής η ελληνική κυβέρνηση «καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας.

Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην  χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα.

Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές»