Αισιοδοξία Τσίπρα ότι η αξιολόγηση θα «κλείσει» άμεσα

Αισιοδοξία Τσίπρα ότι η αξιολόγηση θα «κλείσει» άμεσα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «περίοδο αναστοχασμού» περιγράφουν την τρέχουσα συγκυρία στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι σημειώνουν ότι η κυβέρνηση αναδιαμορφώνει τη στρατηγική της στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εξακολουθούν να θεωρούν ότι η επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι εφικτή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Επαναλαμβάνουν, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ψηφίσει επιπλέον μέτρα για την περίοδο μετά το 2018. O πρωθυπουργός, πάντως, παρότι διαπιστώνει «παράλογες απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας», στα οποία, όπως σημειώνει, επιμένει «μέρος των δανειστών», εμφανίζεται αισιόδοξος (σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα») ότι «σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα».

Για τις αμέσως επόμενες ημέρες, συνεργάτες του κ. Τσίπρα κάνουν λόγο για επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στην κατεύθυνση γεφύρωσης των διαφορών. «Αποτελεί κοινή άποψη ότι η ελληνική οικονομία αποδίδει άνω των προσδοκιών και εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης. Κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος», σημειώνει στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα επιδιώξει να κάνει γνωστές τις ελληνικές θέσεις και να εξασφαλίσει στήριξη επί αυτών στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Μάλτας, την προσεχή Παρασκευή. Χωρίς να μπαίνουν σε λεπτομέρειες, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την κατά το δυνατόν ευρύτερη στήριξη σε ένα πλαίσιο δεσμεύσεων, που θα αφορά επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» με αναλυτική περιγραφή των μέτρων τα οποία θα ληφθούν στην περίπτωση που αποτύχει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τους στόχους του προγράμματος. Παραμένει, βεβαίως, το ζήτημα οριστικοποίησης των στόχων αυτών και στην κυβέρνηση δείχνουν να αναγνωρίζουν, πλέον, ότι το 3,5% ως στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος θα παραμείνει και μετά τη λήξη του προγράμματος, γι’ αυτό και η Αθήνα ζητεί επιτακτικά τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση θεωρούν κρίσιμες για τις εξελίξεις τις αποφάσεις που θα λάβει το ΔΝΤ όσον αφορά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και επαναλαμβάνουν ότι, με βάση την έκθεση που αποκάλυψε η «Κ», είναι πολύ πιθανό το Ταμείο να προετοιμάζει το έδαφος για την αποχώρησή του. Πάντως, από το περιβάλλον του Μαξίμου είναι σαφές ότι επιθυμούν να χαμηλώσουν οι τόνοι όσον αφορά τη διάσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, καθώς η όλη συζήτηση πυροδοτεί κλίμα αβεβαιότητας και επαναφέρει σενάρια πολιτικών εξελίξεων. Δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί βουλευτές που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ όλο και πιο συχνά συζητείται το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος έσπευσε να διαψεύσει το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφιση νέων μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Ο κ. Βενιζέλος

Αναφορικά με την πιθανότητα ενός νέου δημοψηφίσματος, ο κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε χθες (ρ/σ ΒΗΜΑ) ότι «δεν μπορεί να γίνει ξανά δεκτό ένα αντισυνταγματικό δημοψήφισμα». Αφού υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα απαγορεύει δημοψήφισμα με δημοσιονομικό ερώτημα, προσέθεσε ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα δεν θα είναι νόμιμο και «δεν υπάρχει καμία υποχρέωση της αντιπολίτευσης να το αποδεχθεί και να μετάσχει σε μια διαδικασία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή