Συζήτηση περί δραχμής από ΣΥΡΙΖΑ

Συζήτηση περί δραχμής από ΣΥΡΙΖΑ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαναφορά στο προσκήνιο –και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση– της συζήτησης περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή ήταν το «κερασάκι» που έλειπε από το συλλογικό déjà vu επιστροφής στους πρώτους μήνες του 2015. Η δυσκολία και η κρισιμότητα της διαπραγμάτευσης, το διακύβευμα αποσταθεροποίησης μιας εύθραυστης ισορροπίας της ελληνικής οικονομίας, ο φόβος κυριαρχίας μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ως κριτήριο λήψης αποφάσεων συμπληρώθηκαν αρμονικά από χθες με τη μεγαλόφωνη ανακίνηση του Grexit. Η οποία ενισχύθηκε από την προσεκτική στάση του Μαξίμου να μην αποδοκιμάσει την έναρξη μιας δημόσιας συζήτησης για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Αντίθετα, από το πρωθυπουργικό επιτελείο φρόντισαν να καλύψουν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ξυδάκη, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση σχολιάζοντας ότι επί της ουσίας αυτή δεν αφορά την πιθανότητα ενός Grexit, αλλά… την ανάλυση εξαρχής της ορθότητας ένταξης της Ελλάδας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ο κ. Ξυδάκης, μετά την αρχική δήλωση, έκανε δύο συμπληρωματικές παρεμβάσεις, με τις οποίες, αντί να κλείσει τη συζήτηση, την επέτεινε, τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την ένταση της σεναριολογίας για τη σκοπιμότητα πίσω από τα λεγόμενά του.

Η αρχή έγινε με δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ, όπου ο κ. Ξυδάκης δήλωσε, αναφερόμενος σε μια συζήτηση για το θέμα του νομίσματος, ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού» και πρόσθεσε: «Eχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού… Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική, που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».

Οπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκε σάλος. Ο κ. Ξυδάκης επανήλθε, αναφέροντας ότι θα πρέπει να συζητούνται δημόσια οι ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. «Και αυτό, ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού», υπογράμμισε.

Λίγη ώρα αργότερα, στέλεχος της Κουμουνδούρου αναγνώριζε ότι η νέα παρέμβαση κάθε άλλο παρά έκλεισε το θέμα. Ομως στη συνέχεια, ο κ. Ξυδάκης, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «επτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε».

Οπως είναι αναμενόμενο, το θέμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας, μίλησε (ρ/σ ALPHA) για ομολογία των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης, που αποκαλύπτονται σιγά σιγά. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε αναφορά σε τεράστια βλάβη εις βάρος της εθνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας» από την πρόταση του κυβερνητικού εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος να ανοίξει επισήμως συζήτηση για το Grexit. Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολίασε στο Τwitter: «Μέρος της ιστορίας μας είναι και ο χορός του Ζαλόγγου. Υπάρχει λόγος να συζητήσουμε και γι’ αυτό τώρα στη Βουλή;». Η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, Αννα Διαμαντοπούλου, γνωστοποίησε ότι ζήτησε με επιστολή της από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Επιτροπής για τις επιπτώσεις του Grexit στην Ελλάδα, προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες όλη την αλήθεια.

Πάντως, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, τάχθηκε υπέρ της ετοιμότητας με εναλλακτικό σχέδιο για το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης, αναφέροντας, ωστόσο (ρ/σ Στο Κόκκινο), ότι το να ξεκινούσε μόνη της η Ελλάδα μια διαδικασία αποκόλλησης «θα ήταν αυτοκτονία».

«Εθνική απομόνωση»

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, τοποθετήθηκε κατά της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο θα ωφελήσει μόνο τη Γερμανία που θα αγοράσει την Ελλάδα «μπιρ παρά». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, έκανε μια συνολικότερη τοποθέτηση για διάφορες φωνές που ακούγονται από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τις τελευταίες ημέρες. «Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα σημαίνει εθνική απομόνωση. Δεν μπορούν απόψεις περί δημοψηφισμάτων, δραχμής ή ό,τι άλλο θέλει να σκεφτεί και να ισχυρίζεται κανείς να είναι εργαλείο βοήθειας για την κυβέρνηση», δήλωσε (ΣΚΑΪ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή