Συνταγή πόλωσης από τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή

Συνταγή πόλωσης από τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μετωπικές επιθέσεις που εξαπέλυσε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή κατά των αρχηγών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για το πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, τροφοδότησαν το κλίμα πόλωσης και την ατμόσφαιρα της σκανδαλολογίας, την ώρα που βρίσκονται εκ νέου σε κρισιμότατη καμπή οι διαπραγματεύσεις για τη β΄ αξιολόγηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας μίλησε για παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας πως θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα. Στο σημείο αυτό, αν και υποστήριξε ότι αναζητεί «εθνική γραμμή για να αρνηθούμε και όχι για να ψηφίσουμε τα νέα μέτρα», απηύθυνε και πάλι δριμύ «κατηγορώ» προς τους αποδέκτες της πρότασης γι’ αυτή την εθνική γραμμή: είπε ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. είναι «πρόθυμοι» να συναινέσουν στις απαιτήσεις των δανειστών, μόνο και μόνο για να επιστρέψουν στις θέσεις εξουσίας και να λεηλατήσουν τη χώρα, ενώ για πολλοστή φορά καλλιέργησε ατμόσφαιρα σκανδαλολογίας, λέγοντας ότι το κλείσιμο των εργασιών της Εξεταστικής είναι ουσιαστικά η αρχή: «Μόλις τώρα ξεκινάμε. Θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους, με όποιο κόστος. Εχετε να απολογηθείτε για πολλά».

Σε υψηλούς τόνους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «ο λαϊκισμός στις ημέρες του κ. Τσίπρα ξεπερνά κάθε προηγούμενο» και, αφού έκανε λόγο για «κρεσέντο λασπολογίας» εκ μέρους του πρωθυπουργού, εξέφρασε την εντονότατη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης: «Οι δανειστές απαιτούν υπερβολικά πρόσθετα μέτρα, και αυτό είναι το τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας σας, της ανικανότητάς σας και της άρνησης να πραγματοποιήσετε αλλαγές. Είστε ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τα νέα μέτρα λιτότητας, κ. Τσίπρα. Επαναλαμβάνεται το α΄ εξάμηνο του 2015 αλλά σε πολύ χειρότερες συνθήκες». Για το κεντρικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης, δε, ανέφερε: «Επιχειρήσατε να στήσετε τη δική σας διαπλοκή», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και έκανε λόγο για «την πιο αποτυχημένη και βλαβερή κυβέρνηση στη μεταπολίτευση».

Η σύγκρουση των δύο ανδρών εξελίχθηκε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους και με ιδιαίτερης οξύτητας προσωπικούς χαρακτηρισμούς, ενώ ακριβώς το ίδιο κλίμα κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια της μακράς συνεδρίασης – που άρχισε το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα: βουλευτές της δικομματικής κυβερνώσας πλειοψηφίας, από τη μια, και της αντιπολίτευσης, από την άλλη, με τις εκατέρωθεν οξύτατες επιθέσεις προς αλλήλους, κατέδειξαν το μέγεθος του διχασμού και της πόλωσης που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό.

Σε αυτό το περιβάλλον, κατεγράφησαν και επιμέρους «συγκρούσεις», με στιγμές έντονης αντιπαράθεσης να σημειώνονται ακόμη και μεταξύ του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση και του κ. Μητσοτάκη, κυβερνητικά στελέχη να γελούν και να χειροκροτούν κάθε φορά που ο πρωθυπουργός επιτίθετο με σφοδρότητα ή ειρωνευόμενος τον πρόεδρο της Ν.Δ., αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο να τηρεί σιγή τελικώς, αν και αρχικά έδειξε να αντιδρά με μεγάλη ένταση στις αναφορές Μητσοτάκη για την τελευταία του επιστολή στο Eurogroup: ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, ο κ. Βούτσης έδωσε πρώτα τον λόγο στον πρωθυπουργό και, όταν κάλεσε τον κ. Τσακαλώτο να τοποθετηθεί, εκείνος αρνήθηκε να μιλήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή