Τσίπρας: «Διαπραγμάτευση για το καλύτερο δυνατόν»

Τσίπρας: «Διαπραγμάτευση για το καλύτερο δυνατόν»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διάθεση αποκατάστασης μιας αίσθησης ομαλότητας και κανονικότητας έναντι της ανησυχίας και αβεβαιότητας, που εσχάτως κάνουν δυναμική επανεμφάνιση εξαιτίας του τέλματος στη διαπραγμάτευση για τη β΄ αξιολόγηση, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής κεντρικής τοποθέτησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να υποβαθμίσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, με επίκληση των θετικών αποτελεσμάτων της οικονομίας, να μεταδώσει κλίμα αισιοδοξίας για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να απομονώσει τη συζήτηση για Grexit που αναζωπυρώνεται και μάλιστα με πρωτοβουλία στελεχών του κόμματός του.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει με ποιο τρόπο θα καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επιχείρησε να πετάξει το μπαλάκι στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας από εκείνον να γίνει συγκεκριμένος ως προς τις προτάσεις του για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τη στιγμή που μεταδιδόταν με ένταση η πληροφορία ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβιβαστεί και να αποδεχθεί μείωση του αφορολογήτου, ο κ. Τσίπρας δεν έκανε στη Βουλή την κατηγορηματική αναφορά των προηγούμενων εβδομάδων ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε ένα επιπλέον μέτρο. Περιορίστηκε στη γενικόλογη αναφορά ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών».

Πάντως, με δεδομένη την επίμονη αναμετάδοση της πληροφορίας για υποχώρηση στο θέμα του αφορολογήτου, δεν πέρασε απαρατήρητος ο εκνευρισμός του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στη χθεσινή συζήτηση, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου. Ενώ αρχικά ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού και ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι ο υπουργός Οικονομικών επρόκειτο να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη για συγκεκριμένα ζητήματα, όταν ήρθε η ώρα του κ. Τσακαλώτου να μιλήσει, εκείνος αρνήθηκε. Ο εμφανής εκνευρισμός του κ. Τσακαλώτου ενδεχομένως να προκλήθηκε και από την απροθυμία του κ. Τσίπρα να τον υπερασπισθεί από του βήματος για το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την επιστολή του προς τους εταίρους, αναφορικά με τον ρυθμό εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας έθεσε το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί το αφήγημά του, για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας προσεχώς και αυτό αφορά την αυτοανάδειξη ως «καταλληλότερου» για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων. «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον λαό στα χέρια προθύμων. Θα διαπραγματευθούμε και θα πετύχουμε το καλύτερο, θα κλείσουμε την αξιολόγηση», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αποφεύγοντας και πάλι την κατηγορηματική άρνηση σε οποιοδήποτε νέο μέτρο.

Ο πρωθυπουργός θέλησε, επίσης, να μεταβιβάσει στην αξιωματική αντιπολίτευση το βάρος της αναστάτωσης που προκαλείται από τη συζήτηση περί ενδεχόμενου Grexit, αποφεύγοντας την ελάχιστη αποδοκιμασία της έναρξης της συζήτησης από δικά του στελέχη. Οπως είπε, ο ίδιος και η κυβέρνησή του απέδειξαν τη θέση τους έναντι της συζήτησης για έξοδο από το ευρώ όταν κλήθηκαν να λάβουν βαριές και δύσκολες αποφάσεις και απέδειξαν τότε την ευρωπαϊκή τους επιλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή