Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων

Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ίδιο μοτίβο προκλητικότητας κινήθηκαν και χθες οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, αυτή τη φορά με αφορμή την πτήση ελληνικού ελικοπτέρου που μετέφερε στην περιοχή των Ιμίων τον υπουργό Εθν. Αμυνας Π. Καμμένο, ο οποίος και έριξε στη θάλασσα ένα στεφάνι προς τιμήν των τριών αξιωματικών και υπαξιωματικών που σκοτώθηκαν εκεί το 1996. Ο κ. Καμμένος (συνοδευόμενος από τον νέο Α/ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου) πέταξε στην περιοχή περί τις 07.20 το πρωί. Σε λιγότερο από μισή ώρα και συγκεκριμένα στις 07.43 σημειώθηκε η πρώτη υπερπτήση τουρκικού F-16 των Ιμίων και λίγο αργότερα της Καλολίμνου.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 10 υπερπτήσεις από τις 07.43 έως και τις 09.15, όλες σε αρκετά μεγάλο ύψος, από 16.500 έως 25.000 πόδια. Εν συνεχεία ακολούθησε μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου και παραβάσεων του FIR Αθηνών, συνολικά 138. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της πρόκλησης, αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια του 2016 είχαν πραγματοποιηθεί αθροιστικά 57 υπερπτήσεις, ενώ οι πτήσεις τουρκικών και ελληνικών μαχητικών δημιουργούσαν εκ των πραγμάτων κίνδυνο ατυχήματος. Σε όλη τη διάρκεια των χθεσινών παραβιάσεων στην περιοχή, υπήρχε και δραστηριότητα της τουρκικής Ακτοφυλακής και του ελληνικού Λιμενικού, δίχως ωστόσο κάποια ιδιαίτερη ένταση στη θάλασσα.

Αντιθέτως, η ένταση ήταν υψηλότατη σε ρητορικό επίπεδο, προερχόμενη από υπουργούς, αξιωματούχους και βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ο υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση των εντάσεων με την Ελλάδα, αλλά δεν θα υποκύψει σε κανένα τετελεσμένο γεγονός». «Προειδοποιώ την Ελλάδα: Το 1996 γλιτώσατε χάρη σε έναν δειλό ναύαρχο. Μην παίζετε μαζί μας το παιχνίδι των Ιμίων, θα σας χτυπήσουμε», ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΡ Χουσεΐν Κοτσαμπίκ, όπως μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Gazetem Izmir. Λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ προειδοποίησε ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους» στο Αιγαίο. Είπε ότι «οι βραχονησίδες “Καρντάκ” (σ.σ. Ιμια) και παρόμοιες βραχονησίδες, επιχειρείται να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ελλάδα να δημιουργήσει νέους χώρους γύρω τους».

Ο κ. Καμμένος υπερασπίστηκε χθες το βράδυ την επιλογή του, τονίζοντας (ΑΝΤ1) ότι δεν πρόκειται να ρωτήσει κανέναν για το πού και πότε θα επισκέπτεται εδάφη της ελληνικής επικράτειας. Με τη συγκεκριμένη αφορμή ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στο 1996, αφήνοντας αιχμές εναντίον της διαχείρισης που έκανε τότε η κυβέρνηση του κ. Κ. Σημίτη και ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος. Υποβάθμισε τη σημασία των δηλώσεων των Τούρκων βουλευτών, τονίζοντας ότι «η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο». Ως προς το προσφυγικό, εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα, διότι έχει υπογράψει και συμφωνίες με την Ε.Ε. «Τις απειλές αν τολμάει ο κ. Ερντογάν ας τις πει αύριο στη Μέρκελ ή στον κ. Τραμπ με τον οποίο ψάχνει επαφή», είπε ο κ. Καμμένος. Ο υπουργός Αμυνας υπογράμμισε τη σημασία της δράσης του νατοϊκού στολίσκου SNMG-2 στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι πλέον οι Ευρωπαίοι και λοιποί σύμμαχοι αντιλαμβάνονται ιδίοις όμμασι την τουρκική προκλητικότητα.

Δεδομένου ότι από την ημέρα απόφασης του Αρ. Πάγου για μη έκδοση των «8», η γειτονική χώρα έχει κλιμακώσει ποικιλοτρόπως την ένταση στην περιοχή των Ιμίων, οι Εν. Δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Από το ΥΠΕΞ έχουν γίνει (έκτακτα διαβήματα) και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης των συμμάχων. Ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος, ζητεί «η Ελλάδα να μην παρασυρθεί στα παιχνίδια κλιμάκωσης της Τουρκίας», κάνοντας λόγο για «παράνομη και ριψοκίνδυνη πρακτική των παραβάσεων, παραβιάσεων και των προκλητικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο». Ο κ. Κουμουτσάκος κατέληξε ζητώντας η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ «να παρέμβουν άμεσα για να επαναφέρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και της διεθνούς νομιμότητας».

Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με Αγκελα Μέρκελ

Στη σκιά της εξαιρετικά φορτισμένης ατμόσφαιρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά την τρέχουσα συγκυρία και μετά το νέο μπαράζ προκλητικών ενεργειών και δηλώσεων από την πλευρά της Αγκυρας χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Την επικοινωνία είχε ζητήσει η κ. Μέρκελ, η οποία σήμερα επισκέπτεται την Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία. Ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε την επικοινωνία για να θέσει το πλαίσιο της έντασης που επικρατεί εσχάτως στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και τον τρόπο που αυτή εκδηλώνεται με την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα και, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισήμανε την ανάγκη να σεβαστεί η γείτονα το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Παράλληλα, συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές και την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, δεδομένης και της αντίδρασης που εκδηλώθηκε από την πλευρά της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας μετά την απόφαση μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, όταν η Αγκυρα απείλησε με επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, και στο προσφυγικό.

Βεβαίως, στο πλαίσιο της τηλεφωνικής συνομιλίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, υπό τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τον σχεδιασμό νέας πολυμερούς διάσκεψης για τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή