ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε τρεις άξονες η πρόταση της Ν.Δ. για το προσφυγικό

se-treis-axones-i-protasi-tis-n-d-gia-to-prosfygiko-2173214

Στην αρχή ήταν οι εικόνες ντροπής που έδειχναν τους πρόσφυγες να βουλιάζουν στα χιόνια της Μόριας. Ακολούθησαν οι εικόνες αγώνα επιβίωσης στις σκηνές στο Ελληνικό. Δεν ήταν οι μόνες αφορμές με τις οποίες η Πειραιώς ύψωσε τους τόνους έναντι της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα. Πριν από λίγες ημέρες η Ν.Δ. επέκρινε την κυβέρνηση για τους θανάτους στον καταυλισμό της Μόριας εστιάζοντας στην υποκρισία της «μικροπολιτικής των μαγκαλιών».

Η ολική επαναφορά του προσφυγικού στην αντιπολιτευτική ατζέντα της Ν.Δ., με στόχο να αναδειχθεί ακόμη ένα μέτωπο στο οποίο η διαχειριστική ανεπάρκεια και οι αστοχίες της κυβέρνησης εκθέτουν τη χώρα διεθνώς, δεν επιβάλλεται μόνο από τη σκληρή πραγματικότητα στα κέντρα φιλοξενίας. Δεν είναι ανεξάρτητη από την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στις 13 Φεβρουαρίου, όπου το πρόβλημα θα είναι κορυφαίο θέμα στην ατζέντα. Μια πρόβα τζενεράλε των θέσεων και των προτάσεων της Ν.Δ. για το προσφυγικό, εξάλλου, θα είναι και η επίσκεψή του την Παρασκευή στη Μυτιλήνη.

Τούτων δοθέντων, η συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. την Τετάρτη με τους δημάρχους της Κω (Γ. Κυρίτση) της Λέρου (Μ. Κόλλια), της Σάμου (Μ. Αγγελόπουλου) και της Χίου (Μ. Βουρνού) –ο δήμαρχος Λέσβου Σ. Γαληνός απουσίαζε στο εξωτερικό– ήταν μια ευκαιρία για να ακούσει ο κ. Μητσοτάκης από κοντά τις επικρίσεις των δημάρχων για τη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο αρμόδιος τομεάρχης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η αναπληρώτρια Σοφία Βούλτεψη, καθώς και οι βουλευτές Δωδεκανήσων της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας, Χαράλαμπος Αθανασίου και Νότης Μηταράκης. Ο κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε την πρότασή του σε τρεις άξονες: ο πρώτος αφορά την ταχύτερη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, η οποία κινείται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι σε αυτό τον τομέα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα πει περισσότερα από τη Μυτιλήνη. Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, καθώς ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε στους δημάρχους ότι απαιτείται η επέκταση των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας. Επανέλαβε την ανάγκη να λειτουργήσουν οι δομές ως κλειστά και όχι ως ανοικτά κέντρα. Και, τέλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί πιο αποτελεσματικά στην ασφάλεια των συνόρων.