Με «ατύχημα» απειλεί η Τουρκία

Με «ατύχημα» απειλεί η Τουρκία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνει τις ρητορικές απειλές η Αγκυρα, μία ημέρα μετά την πρωινή πτήση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου στα περίχωρα των Ιμίων και το μπαράζ των υπερπτήσεων και παραβιάσεων, το οποίο ακολούθησε στην περιοχή. Χθες, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφθασε στο σημείο να απειλήσει ότι «σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα υπάρχει γυρισμός». Λίγο αργότερα, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διατήρησε χαμηλούς τόνους, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα κινείται πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, δεν επιθυμεί τριβές, ωστόσο δεν πρόκειται να κάνει ούτε υποχωρήσεις. Ο κ. Τσαβούσογλου, ευρισκόμενος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στη Δομινικανή Δημοκρατία, μίλησε για «πρέπουσα απάντηση», την οποία «η Τουρκία ξέρει να δίνει εφόσον χρειαστεί. «Η Τουρκία ξέρει να δίνει την πρέπουσα απάντηση και, Αλλάχ φυλάξοι, σε περίπτωση ατυχήματος, δεν θα υπάρχει γυρισμός», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, ενώ παράλληλα επιτέθηκε και στον κ. Καμμένο, ζητώντας του να «έρθει στα συγκαλά του», προφανώς αναφερόμενος στην πτήση του στην περιοχή των Ιμίων. Ο κ. Τσαβούσογλου προσέθεσε ότι η Ελλάδα προβαίνει εδώ και καιρό σε προκλητικές ενέργειες και είπε ότι «η Τουρκία επιδεικνύει σύνεση για να μην υπάρχουν εντάσεις με τους γείτονές της». Κατέληξε, δε, ότι η τουρκική πλευρά δείχνει «μεγάλη ωριμότητα» και αναλόγως θα πρέπει να συμπεριφερθεί και ο κ. Καμμένος.

Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου δεν είναι παρά το ρητορικό επικάλυμμα μιας εξαιρετικά ανησυχητικής τουρκικής συμπεριφοράς, έπειτα από την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που ζητούνται από την Αγκυρα. Στην τουρκική περιοχή απέναντι από τα Ιμια έχουν στηθεί τηλεοπτικά συνεργεία, τα οποία αποτυπώνουν διαρκώς την κίνηση στην περιοχή. Η Αθήνα ακολουθεί την αρχή της αναλογικότητας. Οταν στην περιοχή πλέουν σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, αντιστοίχως επεμβαίνει το Λιμενικό και αναλόγως συμβαίνει όταν οι Τούρκοι στέλνουν το πολεμικό ναυτικό. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίζονται, βάσει πολύ αυστηρών εντολών για προσεκτικούς ελιγμούς, ώστε να αποφευχθεί ατύχημα. Χθες σημειώθηκαν δύο εικονικές αερομαχίες ανάμεσα σε ένα οπλισμένο ζεύγος τουρκικών F-16 και δύο ελληνικών ζευγών, τα οποία είχαν απογειωθεί από τη Λήμνο και το Καστέλλι. Και οι δύο εμπλοκές έγιναν στα νοτιοδυτικά της Χίου στις 14.15 και στις 14.30. Επίσης, ξεκινώντας από τα νοτιοανατολικά και με κυκλική πορεία προς τα βόρεια και ανατολικά, σειρά παραβιάσεων έκανε και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235. Πρόκειται για τον τύπο αεροσκάφους που εικονίζεται συχνά τις τελευταίες δύο ημέρες σε διάφορα τουρκικής προέλευσης βίντεο να πετάει σε αρκετά χαμηλό ύψος κοντά στα Ιμια.

«Συνεργασία με γείτονες»

Το μεσημέρι, στην κοπή της βασιλόπιτας του ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «που πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη, στη συνεργασία με τους γείτονές μας, διεθνώς και παγκοσμίως. Είμαστε μια χώρα που δεν θέλει τριβές χωρίς λόγο με κανέναν, ούτε όμως θα υποχωρήσει στις πιέσεις οποιουδήποτε». Προσέθεσε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα «για τον καθέναν και την καθεμία και προάγει τις καλές σχέσεις με τους γείτονές της». Εν συνεχεία, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη διπλωματική κινητικότητα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, μέσω των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, αλλά και στα Βαλκάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή