Μέρκελ σε Τσίπρα: «Βρείτε τα με τους θεσμούς»

Μέρκελ σε Τσίπρα: «Βρείτε τα με τους θεσμούς»

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΛΤΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ.  Με παραπομπή στους θεσμούς απάντησε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στο αίτημα και στις προσδοκίες της Αθήνας να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση με πολιτική διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη Μάλτα, η κ. Μέρκελ ήταν ξεκάθαρη: «βρείτε τα με τους θεσμούς, και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο».

Προφανώς η ενημέρωση κυβερνητικών πηγών ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ανάληψη πρωτοβουλιών για να κλείσει η αξιολόγηση, αφορά πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Η γερμανική πλευρά εμφανίζεται σταθερή στη θέση της ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να συμφωνηθεί σε επίπεδο θεσμών και, σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η κ. Μέρκελ θα επιθυμούσε μια εμπλοκή στο ελληνικό ζήτημα ενώ ήδη βαδίζει σε προεκλογική περίοδο.

Ουσιαστικά, η απάντηση προς την Αθήνα είναι ότι καθίσταται μονόδρομος η οδός του συμβιβασμού με το ΔΝΤ για τα ανοιχτά ζητήματα, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία..

Η κ. Μέρκελ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές που είχε με την τουρκική πολιτική ηγεσία, όσον αφορά το προσφυγικό και την πορεία της συμφωνίας Ε.Ε. -Τουρκίας, αλλά και για το Κυπριακό.

Ο κ. Τσίπρας, σε απάντηση και των νέων προκλητικών δηλώσεων από την πλευρά της Άγκυρας, υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και ότι οι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειες στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και την Βρετανή πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή