Προσφυγικό: Ευθύνες από Μουζάλα σε ξενοδόχους και μέλη της ΝΔ για την κατάσταση στα νησιά

Προσφυγικό: Ευθύνες από Μουζάλα σε ξενοδόχους και μέλη της ΝΔ για την κατάσταση στα νησιά

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους ξενοδόχους των νησιών, οι οποίοι -όπως υποστήριξε- δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ, και σε μέλη της Νέας Δημοκρατίας, επέρριψε σήμερα από τη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τις ευθύνες για όσα τραγικά και απαράδεκτα καταγράφονται εδώ και καιρό στα νησιά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

«Τα γνωστά περιστατικά που προκαλούν θλίψη για την κατάσταση μέσα στα camps, στα hotspots και στα κέντρα φιλοξενίας, οφείλονται σε κακές συνθήκες, τις οποίες από τον Σεπτέμβριο προσπαθούσαμε να φτιάξουμε στη Μόρια, τη Σάμο, και τη Χίο. Αυτοί οι οποίοι δεν επέτρεψαν να φτιαχτούν καλύτερες συνθήκες ήταν κάποιοι παράγοντες πολύ σημαντικοί, όπως δήμαρχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πάρα πολλά μέλη από τις οργανώσεις σας, της Νέας Δημοκρατίας, και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης», είπε αρχικώς ο κ. Μουζάλας με αφορμή ερώτηση του βουλευτή τη αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Βλάχου. «Στη Μόρια επεβλήθη μια λύση. Λύγισαν κάτω από αυτή τη θλίψη ξενοδόχοι. Πήραμε δωμάτια. Ξεκίνησαν τα έργα» συνέχισε ο υπουργός για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Αυτό που άλλαξε είναι ότι υποχώρησαν οι ξενοδόχοι. Και έκαναν πολύ καλά! Δεν θέλω να τσακωθώ μαζί τους. Δεν θέλω να ζητήσω τίποτα άλλο. Οι ξενοδόχοι ανήκουν σε άλλο κόμμα. Για τα νησιά έχετε ευθύνη, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πιθανώς όχι σε ένα επίπεδο υψηλής ηγεσίας. Έχετε, όμως, ευθύνη. Δεν βοηθήσατε ώστε να δοθούν οι χώροι. Ελπίζω ότι θα αλλάξει».

Γενικεύοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μουζάλας αφού σημείωσε πως στην κυβέρνηση «είμαστε περήφανοι για το ότι τους 1.065.000 ανθρώπους που αντιμετωπίσαμε μέσα στους τελευταίους δεκαέξι μήνες που εγώ είμαι Υπουργός, τους αντιμετωπίσαμε με αξιοπρέπεια, τους αντιμετωπίσαμε με ανθρωπιά, μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας του μεταναστευτικού κινήματος και της οικονομικής κρίσης της χώρας μας», έστρεψε εκ νέου τα βέλη του προς μέλη ή στελέχη της ΝΔ επειδή, όπως σημείωσε, τάσσονται κατά του να πηγαίνουν προφυγόπουλα στα σχολεία: «Τα μικρά παιδιά για τα οποία λυπάστε πάνε σχολείο. Τα μικρά πάνε σχολείο με τις τσαντούλες τους, με τους καθηγητές τους. Έχουμε αντιδράσεις μικρές, στις οποίες η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές ότι αντιτίθεται. Όμως, θα έπρεπε ίσως να το ψάξει κανείς λίγο καλύτερα και στη βάση. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι -δεν λέω ότι αυτό είναι γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, για το όνομα του Θεού, το αντίθετο- οι οποίοι πιο πολύ ανήκουν σε αυτόν τον χώρο, παρά σε άλλους χώρους».

Οπως ήταν φυσικό ο ερωτών βουλευτής διαμαρτυρήθηκε εντόνως και για τις περί της πολιτικής τοποθέτησης των ξενοδόχων αναφορές και για τα σχολεία.

«Μα, μου λέτε ότι οι ξενοδόχοι ανήκουν σε κόμματα; Αυτή είναι απάντηση;» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό ο κ. Βλάχος, αναγκάζοντας τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης Νικ.Κακλαμάνη να τον καλέσει να μην διακόπτει την τοποθέτηση του Υπουργού, σημειώνοντας ταυτόχρονα με τη σειρά του κι εκείμος: «Κύριε Βλάχο, μη διακόπτετε. Δεν σας αρέσει η απάντηση. Ούτε εμένα μου αρέσει. Όμως, δεν διακόπτω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή