Σφοδρές συγκρούσεις στη Βουλή με φόντο τη διαπραγμάτευση

Σφοδρές συγκρούσεις στη Βουλή με φόντο τη διαπραγμάτευση

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη μεγάλων εντάσεων, με επίκεντρο τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, κινήθηκε και το πολιτικό προσωπικό στη Βουλή: Σημειώθηκαν εκ νέου σφοδρές συγκρούσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, προκλήθηκε διακοπή συνεδρίασης κριβώς αυτών των εντάσεων, αντηλλάγησαν βαρείς προσωπικού χαρακτήρα εκφράσεις, ενώ κατεγράφη και μικρό μέρος των εσωτερικών αναταράξεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της πλειοψηφίας, καθώς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με συναδέλφους του από την πλειοψηφία, έδειξε να συμμερίζεται αίτημα της αντιπολίτευσης για περισσότερη ενημέρωση από κυβερνητικό αξιωματούχο για κρίσιμα ζητήματα!

Ηταν συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τίτλο: « Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις». Κατά την έαρξη της διαδικασίας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Ι.Βρούτσης υπέβαλε το αίτημα να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής η  παριστάμενη υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου για τις περί την διαπραγμάτευση εξελίξεις: «Νομίζω ότι το Σώμα πρέπει να αξιοποιήσει την παρουσία της, γιατί η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ενόψει των διαπραγματεύσεων και νομίζω, ότι μέσα από αυτήν μου την παρέμβαση θα ήθελα να προτρέψω και να κάνω έκκληση στην κυρία Υπουργό, να ενημερώσει το Σώμα για τα κρίσιμα ζητήματα του «Ασφαλιστικού» και του «Εργασιακού», όσον αφορά τη διαπραγμάτευση».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ν.Μανιός, ωστόσο, απέρριψε αμέσως το αίτημα: «Όλα αυτά είναι θέσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή διαδικασία. Και να ήθελε η Υπουργός να απαντήσει δεν θα της επιτρέψω, διότι ειπώθηκαν για να ειπωθούν», είπε χαρακτηριστικά και ο πρώτος κύκλος της αντιπαράθεσης μόλις άνοιγε:

Ι. Βρούτσης:  «Κύριε Πρόεδρε, εκλαμβάνω λοιπόν, εφόσον, αρχίζει η διαδικασία ότι η κυρία Υπουργός, απαξιώνει και δεν ενημερώνει».

Ν.Μανιός: «Σας παρακαλώ κ. Βρούτση. Όχι, όχι».

Ι.Β.: «Εγώ το εκλαμβάνω ως απαξίωση της Βουλής».Ν.Μ.: «Εσείς το εκλαμβάνετε ως απαξίωση, δικαίωμά σας».

Ι.Β.: «Σταματώ, κ. Πρόεδρε, ήθελα να καταγραφεί στη συνείδηση των μελών του Κοινοβουλίου ότι απαξιώνεται η Βουλή. Η κυρία Υπουργός προτιμά να κάνει δηλώσεις στην τηλεόραση». 

Ν.Μ.: «Ή προτιμά να κάνει σωστά τη διαδικασία».

Ι.Β.: «Δεν ενημερώνει τη Βουλή, δεν ενημερώνει την κοινωνία. Πηγαίνουμε σε μια διαπραγμάτευση στα «τυφλά» και δεν ξέρουμε τί διαπραγματεύεται».

Ν.Μ.: «Κύριε Βρούτση, δεν είμαστε σε ακροατήριο τηλεόρασης, είμαστε στη Βουλή. Σεβασμός σημαίνει πρώτον, στη διαδικασία – είναι άλλο το θέμα μας και σεβασμός στο θεσμό».

Ι.Β.: «Δεν υπάρχει θέμα για την κυρία Αχτσιόγλου, σήμερα»;

Ν.Μ.:» Όχι. Όχι». 

Ι.Β.: «Δεν μπορεί να μιλήσει; Είστε δικηγόρος της; Αρνείται; Απαξιώνει»;

Ν.Μ.: «Είμαι Πρόεδρος δεν είμαι δικηγόρος».

Ι.Β.: «Ναι, αλλά την καλύπτετε κ. Πρόεδρε».

Ν.Μ.: «Λυπάμαι, αλλά θα το πω, εσείς τα λέτε αυτά επειδή υπάρχει τηλεόραση. Αν δεν υπήρχε τηλεόραση δεν θα τα λέγατε. Είστε απαράδεκτος. Εσείς απαξιώνετε τη Βουλή όταν είστε εκτός διαδικασίας και το ξέρετε. Όποιος θέλει να βρίσει το ΣΥΡΙΖΑ – έχει δέκα κανάλια που μπορεί κάθε μέρα να τον βρίζει – να πάει στα κανάλια. Εδώ δεν είναι κανάλι».

Ι.Β.: «Η κυρία Αχτσιόγλου, το πρωί ήταν στα κανάλια και ενημέρωνε με πράγματα τα οποία δεν στέκουν και ζητάμε εδώ την επίσημη ενημέρωση, στη Βουλή».

Ν.Μ.: «Να πάτε στα κανάλια να τα πείτε».

Οι διαπληκτισμοί συνεχίστηκαν και ο κ. Μανιός αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση.  Με την επανέναρξη τόσο ο ειδηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γρ.Στογιαννίδης («Τα σόου όχι εδώ, έξω στις τηλεοράσεις» είπε), όσο και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη («ήταν η παράλογη ένταση, η οποία έγινε με έναν αντιθεσμικό τρόπο και ουσιαστικά φαινόταν σαν να ήταν ιδιαίτερα κατασκευασμένη») επέκριναν την ΝΔ για το αίτημα ενημέρωσης από την κυρία Αχτσιόγλου. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, αναζωπυρώθηκε μόλις ο συνάδελφός τους από το κυβερνών κόμμα Σάκης Ππαδόπουλος είπε: «Κάνω μια προσωπική παράκληση προς την Υπουργό. Το να μπορεί η Υπουργός Εργασίας, να δώσει κάποιες πρόσθετες πληροφορίες στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, για τα κρίσιμα ζητήματα τα όποια είναι μπροστά στη διαπραγμάτευση, νομίζω ότι θα ήταν ωφέλιμο. Θα την παρακαλούσα και εγώ, να μας δώσει μερικές πληροφορίες παραπάνω».

Τότε ο κ.Μανιός σχολίασε: «Όπως έχετε παρατηρήσει σε όλες τις συνεδριάσεις των Επιτροπών, κανένας περιορισμός εξουσίας δεν μπαίνει σε αυτά που θέλει να πει ένας Βουλευτής. Αρκεί να παίρνει το λόγο, κανονικά και να μιλάει όχι εξ’ ονόματος της διαδικασίας με την ουσία. Εν πάση περιπτώσει, η Υπουργός θα απαντήσει και θα τοποθετηθεί κατά το δοκούν».

Λίγη ώρα αργότερα, η υπουργός Εργασίας προέβαινε σε σχετική αναλυτική ενημέρωση, σχολιάζοντας ταυτόχρονα: «Προσωπική μου θέση, η γνώμη μου είναι, ότι όταν κληρονομούμε ένα τέτοιο βαρύτατο νομοθετικό πλαίσιο που κατήργησε κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα, και λίγη αυτοσυγκράτηση  δεν θα έβλαπτε στην κριτική».

Ωστόσο, τα επίπεδα της έντασης ανέβηκαν εκ νέου αργότερα. Είχε ήδη μιλήσει και η κυρία Θεανώ Φωτίου, όταν ανεπιτυχώς και πάλι ο κ. Βρούτσης ζητούσε το λόγο:

Ν.Μανιός: «Φθάσαμε αισίως στο τέλος».

Ι.Βρούτσης: «Δεν υπάρχει δυνατότητα να μιλήσουμε»;

Ν.Μ.: «Όχι».

Ι.Β.: «Μίλησαν οι Υπουργοί, ειπώθηκαν σοβαρά θέματα, υπήρξαν ανακρίβειες, αυτό είναι περιφρόνηση της Διαδικασίας. Φοβούνται οι Υπουργοί την κοινοβουλευτική διαδικασία»;

Ν.Μ.: «Εσείς περιφρονείτε, είστε απαράδεκτος».

Ι.Β.: «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Φοβάστε τον διάλογο και την Δημοκρατία. Κρίμα».

Ν.Μ.: «Κρίμα σε σένα. Εσύ φοβάσαι και στάματα να μιλάς εσύ σε μένα για δημοκρατία. Να σέβεστε τα όργανα.  Η συνεδρίαση έληξε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή