Εθνικό σχέδιο για το προσφυγικό από Κυρ. Μητσοτάκη

Εθνικό σχέδιο για το προσφυγικό από Κυρ. Μητσοτάκη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκηνικό τη Μόρια και τους συνειρμούς που προκαλεί επανέφερε το προσφυγικό στην αντιπολιτευτική του ατζέντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη απηύθυνε μηνύματα εντός και εκτός συνόρων: τα πρώτα με στόχο να αναδειχθούν οι αστοχίες της κυβέρνησης, τα δεύτερα με στόχο να προβληθεί το σχέδιο της Ν.Δ. για το προσφυγικό/μεταναστευτικό –ενόψει και της επίσκεψής του στο Βερολίνο στις 13 Φεβρουαρίου.

Λιγότερο από δύο 24ωρα αφού συνάντησε στο Μοσχάτο τους δημάρχους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου –πλην του δημάρχου Μυτιλήνης Σπύρου Γαληνού, τον οποίο συνάντησε χθες στη Μυτιλήνη μαζί με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου– ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε το χωριό της Μόριας, εκπέμποντας το μήνυμα ότι βρίσκεται κοντά στις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Μητσοτάκης δεν εφείσθη επικρίσεων για την κυβερνητική ανεπάρκεια και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, όπως αυτές είχαν διατυπωθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τον περασμένο Μάρτιο, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Θύμισε, δε, ότι βασική πτυχή της εν λόγω στρατηγικής είναι ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και ο περιορισμός των δεύτερων σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Ετερο σκέλος της στρατηγικής που είχε συμφωνηθεί τότε, αλλά επίσης δεν προχώρησε, ήταν η ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων που έχουν διαθέσει οι Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ώστε οι υποδομές και οι συνολικές συνθήκες διαμονής να είναι καλύτερες.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την εικόνα που είδε στη Μόρια «αποκαρδιωτική» και επανέλαβε ότι είναι αδιανόητο «να έχουμε ανθρώπους που ζουν μέσα στις λάσπες». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε το εθνικό σχέδιο της Ν.Δ. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και επανήλθε στους τρεις βασικούς άξονες της πρότασής του. Αυτή συνίσταται κατ’ αρχάς στην ανάγκη να εκπονηθεί σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα σχέδιο στήριξης των τοπικών κοινωνιών και στην ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, για την οποία, πάντως, η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου. Η Ν.Δ. προτείνει η αποσυμφόρηση να αρχίσει από τις ευπαθείς ομάδες, ενώ επιμένει ότι οι μετανάστες πρέπει να φιλοξενούνται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Τρίτος άξονας της γαλάζιας πρότασης είναι η υποχρέωση φύλαξης των θαλασσίων συνόρων «με τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό που να προστατεύει την εθνική κυριαρχία».

Μηνύματα, άλλωστε, προς την Τουρκία απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης και με αφορμή την επίσκεψή του στην 98 ΑΔΤΕ, όπου μίλησε με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας, όμως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο σεβασμού των διεθνών συνθηκών και τόνισε ότι «κινήσεις που μπορεί να εκλαμβάνονται ως προκλητικές δεν διευκολύνουν την οικοδόμηση πνεύματος συνεργασίας».

Στη Βουλή

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στη Βουλή επέρριπτε την ευθύνη για τις κακές συνθήκες στα νησιά, στις οποίες, όπως παραδέχθηκε οφείλονται οι τρεις θάνατοι στη Μόρια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη Ν.Δ. «Αυτοί οι οποίοι δεν επέτρεψαν να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες ήταν δήμαρχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πάρα πολλά μέλη από τις οργανώσεις σας, της Ν.Δ., και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης» είπε, προκαλώντας την αντίδραση του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. που συνόδευε τον κ. Μητσοτάκη στη Μυτιλήνη. «Αντί να απολογείται, συνεχίζει να κατηγορεί», σημείωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ αναρωτήθηκε «πόσους ακόμα θανάτους πρέπει να θρηνήσουμε προκειμένου να γίνει ακόμα σοφότερος ο κ. Μουζάλας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή