ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνικές «προκλήσεις» στο Αιγαίο «βλέπει» η Άγκυρα

ellinikes-prokliseis-sto-aigaio-vlepei-i-agkyra-2173824

Με νέες δηλώσεις στελεχών της, η κυβέρνηση της Τουρκίας επιδιώκει να συντηρήσει τη διελκυστίνδα έντασης στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Φικρί Ισίκ δήλωσε το Σάββατο ότι τα προβλήματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα μπορούν να επιλυθούν μόνον μέσω του διαλόγου, χαρακτηρίζοντας ως «προκλητικές» τις δηλώσεις του ομολόγου του κ. Πάνου Καμμένου. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο κ. Ισίκ δήλωσε ότι ο Πάνος Καμμένος πρέπει να σταματήσει, προσθέτοντας ότι η Τουρκία διατηρεί εποικοδομητική προσέγγιση αλλά δεν θα δεχθεί «τέτοιες ανεύθυνες συμπεριφορές».

Την ίδια στιγμή που ο έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας διεμήνυε πως «γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν», το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στοχοποιούσε επίσης την ελληνική πλευρά:
«Η γλώσσα, ο τόνος καθώς και οι παράλογες αναφορές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Καμμένου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι, είναι αξιοθρήνητες. Καταδικάζουμε τις αβάσιμες, ακατάλληλες καθώς και ανήθικες εκφράσεις του εναντίον της χώρας μας και του Πρoέδρου μας και του τις επιστρέφουμε.
Είναι τόσο λυπηρό το γεγονός ότι αυτό το πρόσωπο, με τέτοια έλλειψη σεβασμού της δικαιοσύνης και απόλυτη αδιαφορία για τους πιο βασικούς κανόνες ευγένειας σε διεθνές επίπεδο, που αγνοεί τις κύριες διμερείς πράξεις που αφορούν την παράνομη μετανάστευση, καταλαμβάνει το αξίωμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για όλο τον κόσμο, καθώς και την περιοχή μας.
Καλούμε τις ελληνικές αρχές για μια ακόμη φορά να ενεργήσουν δεόντως με υπευθυνότητα και να απόσχουν από τις δηλώσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ατμόσφαιρα συνεργασίας που προσπαθούμε να επιτύχουμε μεταξύ των δύο χωρών».

Υπενθυμίζεται ότι, ακριβώς πριν μία εβδομάδα, τουρκική  πυραυλάκατος με επιβαίνοντα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, περιέπλευσε τα Ίμια. Την τουρκική πυραυλάκατο συνόδευαν φουσκωτά ταχύπλοα τύπου «ΣΑΜΠ», με Τούρκους κομάντος, τα οποια επίσης πραγματοποίησαν την ίδια κυκλική κίνηση γύρω από το νησί.