Συμφωνία Διμερούς Συνεργασίας με την Κύπρο για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών υπέγραψε ο Ν. Τόσκας

Συμφωνία Διμερούς Συνεργασίας με την Κύπρο για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών υπέγραψε ο Ν. Τόσκας

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία Διμερούς Συνεργασίας για αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας στην Κύπρο και τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Σωκράτη Χάσικο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Γ.Καπάκη, αναφερόμενος στη Συμφωνία Συνεργασίας των δύο χωρών δήλωσε: «Μας βοηθήσατε στους σεισμούς, μας βοηθήσατε στις φωτιές, σας βοηθήσαμε και εμείς στις φωτιές το περασμένο καλοκαίρι και τα προηγούμενα καλοκαίρια, όπως οφείλουμε και βοηθάμε τους αδελφούς μας. Βοηθάμε την Κύπρο σε κάθε τομέα και η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι συνεχής, ειδικά αυτόν το καιρό είναι νομίζω εμφανής σε όλα τα θέματα. Και στα θέματα της πολιτικής προστασίας που τυπικά υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία γιατί ουσιαστικά υπάρχει πολύ καλή συνεργασία. Απλά υπάρχει πολύ μεγάλο έδαφος για καλύτερους συντονισμούς, για καλύτερη οργάνωση. Μπορεί να μην έχουμε τα τελειότερα μηχανήματα ή τα τελειότερα μέσα, αλλά προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό έλλειψης μέσων ή της ύπαρξης παλαιών μέσων με καλό συντονισμό, με καλή οργάνωση και εκεί υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο, πολύ μεγάλο έδαφος για βελτίωση».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ν.Τόσκας απευθυνόμενος στον Σ.Χάσικο και τον Κυπριακό λαό υπογράμμισε: «Θα είμαστε δίπλα σας όσο μπορούμε γιατί και εμείς περνάμε δύσκολες καταστάσεις. Αλλά όσο μπορούμε θα είμαστε δίπλα σας. Και γνωρίζω ότι και εσείς θα είσαστε δίπλα μας για την αντιμετώπιση των φυσικών ή των ανθρωπογενών καταστροφών. Δυστυχώς, είμαστε σε μια περιοχή που δεν λείπουν οι φωτιές, δεν λείπουν οι σεισμοί, δεν λείπουν τα άλλα φυσικά φαινόμενα και οι καταστροφές και πρέπει να κρατήσουμε το περιβάλλον όσο το δυνατόν χωρίς μεγάλες καταστροφές, χωρίς μεγάλες ζημιές».

Από την πλευρά του ο Σ.Χάσικος τόνισε: «Υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία για πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Η γνωριμία η δική μας λειτούργησε στο να πάρουμε την απόφαση, να το υπογράψουμε, να το ξεκινήσουμε αλλά κάτω από μας υπάρχουν οι υπηρεσιακοί οι οποίοι λειτουργούν με ένα τρόπο άριστο. Και αυτό δεν είναι μια απλή συμφωνία, είναι ουσία, είναι πράξη, το ζήσαμε και το καλοκαίρι».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε, επίσης, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωνά Νικολάου. Συμφώνησαν επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών σε σειρά θεμάτων εκπαίδευσης και παροχή τεχνογνωσίας στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις ζητήματα αρμοδιότητάς τους και το μεταναστευτικό.

«Έχουμε καθιερώσει μια αγαστή συνεργασία και έχουμε δείξει την αποφασιστικότητά μας για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από χώρες της γύρω περιοχής. Και ειδικότερα μεταξύ των δύο χωρών προς όφελος των τμημάτων που ασχολούνται με την αστυνομική ασφάλεια και την πυρόσβεση. Είναι μια σημαντική απόφαση που έχουμε λάβει, ώστε να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία οφείλαμε να υλοποιήσουμε χρόνια προηγουμένως, ώστε αυτή η συνεργασία μεταξύ μας να μην μένει μόνο στα χαρτιά αλλά να έχει και πρακτική εφαρμογή», δήλωσε ο Νίκος Τόσκας.

«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε δραστικά, στην υλοποίηση των όσων είχαμε συζητήσει μέχρι τώρα όπως είναι η συγκρότηση τεχνικών επιτροπών εντός του τρέχοντος μηνός, οι οποίες μέχρι το τέλος Μαρτίου θα υποβάλουν τις εισηγήσεις τους για τα θέματα που σχετίζονται με την αστυνομική συνεργασία και τη συνεργασία γύρω από τα θέματα πυρασφάλειας. Μέσα από την αστυνομική συνεργασία θα επιδιώξουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις εκπαιδεύσεις που προσφέρουμε στα μέλη της Αστυνομίας, όπως αντίστοιχα θα γίνει για τα μέλη της Πυροσβεστικής. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις ανταλλαγές αυτές και σαν Κύπρος δίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή μελών της Αστυνομίας σε υψηλού επιπέδου εκπαιδεύσεις που παρέχονται από την Αστυνομική Ακαδημία της Ελληνικής Αστυνομίας», τόνισε από την πλευρά του ο Ιωνάς Νικολάου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας κατέθεσε στεφάνι στο Τύμβο Μακεδονίτισσας και στην ΕΛΔΥΚ, όπου ενημερώθηκε από τον διοικητή του στρατοπέδου. Συναντήθηκε, επίσης, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β'.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή