Ενταση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Ενταση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σοβαρές ενστάσεις και διαφωνίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης τόσο για διαδικαστικά όσο και για θέματα ουσίας, άρχισε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, που υπό τον τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις», εμπεριέχει σειρά τόσων πολλών ρυθμίσεων που κάνει τους περισσότερους να το χαρακτηρίζουν «μίνι πολυνομοσχέδιο». Η αρχική ένσταση και διαφωνία, αφορούσε την κυβερνητική επιλογή να προωθήσει το συγκεκριμένο νομοθέτημα με επείγουσες διαδικασίες.

Στον ισχυρισμό του υπουργού Παιδείας ότι υπάρχουν διατάξεις (για μεταθέσεις καθηγητών και για τις πανελλήνιες εξετάσεις) οι οποίες εξαιτίας συγκεκριμένων προθεσμιών πρέπει να ψηφιστούν επειγόντως, και παρά την παρατήρηση ειδικά από πλευράς της ΝΔ και της εισηγήτριας Νίκης Κεραμέως πως «αφού ήταν γνωστές οι προθεσμίες έπρεπε να έρθουν νωρίτερα προς ψήφιση και όχι στο «παρά ένα», η αντιπολίτευση εισηγήθηκε να αποσυρθούν από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο όλες οι μη επείγουσες διατάξεις και να επανέλθουν με την «κανονική διαδικασία». Η κυβέρνηση το αρνήθηκε.

Ο κ. Γαβρόγλου επικαλέστηκε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι υπάρχει και η ανάγκη επίλυσης συνόλου προβλημάτων ερμηνευτικού χαρακτήρα επί άρθρων προηγούμενων νομοσχεδίων. «Τα ερμηνευτικά είναι ακριβώς αποτέλεσμα της πρόχειρης νομοθέτησης όπως η σημερινή. Ερχονται νομοσχέδια για να διορθώσουν τα προηγούμενα. Θα έρθει κι άλλο να διορθώσει το σημερινό», σχολίασε εκ μέρους του Ποταμιού ο κ. Γ. Μαυρωτάς.

Παρ’ όλα αυτά, αρκούσε η θετική στάση των εκπροσώπων των συγκυβερνώντων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (η «δεδηλωμένη») για να πει ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημ. Σεβαστάκης ότι κατά πλειοψηφία η Επιτροπή αποφάσισε να γίνει η επεξεργασία του νομοθετήματος με την διαδικασία του «επείγοντος», δηλαδή σε περιορισμένο χρόνο.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε πως παραδέχεται ότι υπάρχουν διατάξεις που δεν είναι επείγουσες, πλην όμως αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξαιτίας του προβληματικού τρόπου με τον οποίο έρχονται τα νομοσχέδια στη Βουλή, υποστήριξε ότι πρέπει τώρα να νομοθετηθούν. Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι σχεδιάζει να φέρει άμεσα διάφορα νομοσχέδια για άλλα θέματα.

Προχωράτε χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη επιπτώσεων», τόνισε στην τοποθέτησή της η κυρία Κεραμέως, σημειώνοντας ότι πολλές διατάξεις πέραν των διαδικαστικών ζητημάτων είναι εκτός των άλλων και «ακοστολόγητα», έκανε λόγο ακόμα και για ρυθμίσεις «ικανοποίησης μικροπολιτικών αναγκών που φθάνουν στα όρια εξυπηρετήσεων».

Η συζήτηση συνεχίζεται, ενώ οι συνεδριάσεις (και με ακρόαση φορέων) θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή