Χάθηκε και ο στόχος του Φεβρουαρίου

Χάθηκε και ο στόχος του Φεβρουαρίου

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενα ακόμα ορόσημο χάνεται για την Ελλάδα, καθώς, με βάση το αποτέλεσμα στη συνάντηση της Παρασκευής ανάμεσα στους επικεφαλής των θεσμών και τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου δεν θα είναι εφικτή. Το ενδεχόμενο για συμφωνία μέσα στον Μάρτιο παραμένει ανοικτό.

Πάνω από τέσσερις ώρες συνεδρίαζαν οι επικεφαλής των θεσμών στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με την ελληνική πλευρά, και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν ήταν άλλη από την πρόταση των θεσμών για άμεση νομοθέτηση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ. «Σε ποιους συγκεκριμένους τομείς και τι ακριβώς μέτρα πρέπει να ληφθούν θα αποφασιστεί όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Συγχρόνως το πακέτο μέτρων αναμένεται να συνοδεύει μια σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα αναπτυξιακής φύσεως σε περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. «Θα είναι το καρότο στο μαστίγιο», όπως λέει χαρακτηριστικά έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα οι θεσμοί δεν υποχώρησαν καθόλου από την αρχική τους πρόταση, παρόλο που ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας για το 2016, που ξεπερνούν κατά πολύ τους στόχους. «Στόχος είναι μία συμφωνία που να είναι κοινωνικά αποδεκτή», δήλωνε Ελληνας αξιωματούχος ενώ εξελισσόταν η συνεδρίαση της Παρασκευής.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, αν και το γεγονός ότι δεν ορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής είναι ενδεικτικό πως ακόμα χρειάζονται περαιτέρω διαβουλεύσεις τα επόμενα εικοσιτετράωρα που θα κρίνουν την επιστροφή των θεσμών. «Είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος για επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωνε μετά τη λήξη της συνεδρίασης των θεσμών ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το γεγονός ότι βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμών ήταν σημαντικό βήμα, αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος, καθώς σπάνια βρίσκονται όλοι μαζί διά ζώσης. Συγχρόνως, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, το τελευταίο διάστημα το κλίμα ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ε.Ε. και αυτούς του ΔΝΤ περιγράφεται ως «τοξικό». Η συνάντηση έγινε σε πλήρη απαρτία με παρόντες τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, τον διευθυντή της Γ.Γ. Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, καθώς και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Την Ελλάδα εκπροσωπούσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ πριν ακόμα ξεκινήσει η συνάντηση είχε χαμηλώσει τον πήχυ, λέγοντας πως εφόσον δεν υπάρχουν μεγάλες δόσεις πληρωμών μέχρι το καλοκαίρι, «δεν υπάρχει ατμόσφαιρα κρίσης». Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και διεξάγονται συζητήσεις για το τι θα χρειαστεί περαιτέρω. «Μερικοί λένε ότι η απόκλιση είναι ακόμα πολύ μεγάλη και θέλουν ένα μεγαλύτερο πακέτο εγγυήσεων, ενώ άλλοι λένε ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο».

Η συνάντηση αυτή οργανώθηκε υπό απόλυτη μυστικότητα και επιβεβαιώθηκε ότι θα γίνει αργά το απόγευμα της Πέμπτης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή των Βρυξελλών, η ιδέα για μια τέτοια συνάντηση είχε τεθεί από τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ευκλ. Τσακαλώτο στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Ηταν μία σκέψη σε πολύ αρχικό στάδιο. Ομως λίγο μετά την επικοινωνία του επικεφαλής του Eurogroup με τον κ. Τσακαλώτο, διέρρευσε η πληροφορία στον ελληνικό Τύπο, με αποτέλεσμα ο κ. Ντάισελμπλουμ να ακυρώσει τη συνέχεια της πρωτοβουλίας. Το θέμα τέθηκε εκ νέου στο τέλος της εβδομάδας και οι συνεννοήσεις έγιναν σε απόλυτη μυστικότητα, έτσι ώστε να μην υπονομευθεί άλλη μία φορά η προσπάθεια να αναθερμανθούν οι συζητήσεις, τη στιγμή που ήταν απόλυτα «παγωμένες» από το τελευταίο Eurogroup στις 27 Ιανουαρίου, χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος σε κανένα μέτωπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή