ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί σημειώθηκε η νέα παράταση στην εκκρεμότητα

giati-simeiothike-i-nea-paratasi-stin-ekkremotita-2174935

Για τη μητέρα των μαχών ετοιμάζεται η κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών που επιμένουν σε ένα δύσκολο και υψηλού πολιτικού κόστους πακέτο μέτρων με μικρά ανταλλάγματα.

Στη συνάντηση της Παρασκευής με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Γιώργο Χουλιαράκη, οι εκπρόσωποι των θεσμών κατέθεσαν μια πρόταση την οποία κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτήριζαν «δύσκολη». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση είναι μεν στη λογική που επιθυμούσε η Αθήνα, δηλαδή έχει μια συνολική προσέγγιση, τόσο για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, όσο και για την ελάφρυνση του χρέους, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ωστόσο, προσέθεταν με νόημα πως οι πιστωτές ζητούν πολλά στο σκέλος των μέτρων και δίνουν λίγα στο θέμα του χρέους. Ετσι, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετέδιδε, μετά τη λήξη της συνάντησης, ότι είναι κοντά η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, η κυβέρνηση έδινε μια εικόνα στα όρια της εμπλοκής. «Εγινε πρόοδος, ωστόσο όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», έλεγε αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Παρ’ όλα αυτά, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο, σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση και να επιστρέψουν οι θεσμοί. Είναι σαφές ότι η παράταση της αβεβαιότητας δεν ωφελεί κανέναν, ούτε τις χώρες της Ευρωζώνης στις οποίες διεξάγονται εκλογές, με πρώτη την Ολλανδία, ούτε, πολύ περισσότερο, την Ελλάδα. Αν δεν επέλθει σύντομα συμφωνία και η διαπραγμάτευση εγκλωβιστεί στον εκλογικό κύκλο των κρατών-μελών, είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται τον Μάιο ή τον Ιούνιο υπό το βάρος των άδειων ταμείων κι ενώ τον Ιούλιο θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν. Εν τω μεταξύ, θα έχει χαθεί η δυναμική της ανάκαμψης, θα έχει εμπεδωθεί η αβεβαιότητα και θα έχει απομακρυνθεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η έξοδος στις αγορές. Οπως είπε και ο κ. Χουλιαράκης, θα είναι πολύ κακό να κλείσει η αξιολόγηση τον Μάιο-Ιούνιο, καθώς η καθυστέρηση ολοκλήρωσής της αυξάνει την αβεβαιότητα, δημιουργεί προβλήματα, όπως η απομάκρυνση των επενδύσεων, και θα προκαλέσει συζήτηση για τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης.

«Σε 5 μήνες, είπε, δεν αποκλείεται η λύση να είναι καλύτερη από αυτή που μπορούμε να επιτύχουμε τώρα, ωστόσο επειδή ο χρόνος είναι σημαντικός, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα, έστω και με λίγο χειρότερη συμφωνία».

Την Παρασκευή, οι θεσμοί εμφανίστηκαν για μια ακόμη φορά συντεταγμένοι ζητώντας την προληπτική νομοθέτηση δημοσιονομικών παρεμβάσεων ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, υιοθετώντας τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, τις οποίες αμφισβητούσαν λίγες ημέρες νωρίτερα οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.

Οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης προσπάθησαν να περιορίσουν τον λογαριασμό, παρουσιάζοντας τα τελευταία στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και τις εκτιμήσεις για τις μόνιμες επιπτώσεις που έχει στα επόμενα χρόνια. Επίσης, παρουσίασαν και το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στο οποίο ενσωματώνουν και τις υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά:

1. Στα δημοσιονομικά, τη θεσμοθέτηση προληπτικά της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για μετά το 2018 και την ένταξη περικοπών στις συντάξεις στον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Σε αντιστάθμισμα, έχει ζητήσει και οι πιστωτές εμφανίζονται πρόθυμοι να της δώσουν, τη θεσμοθέτηση προληπτικών… ελαφρύνσεων σε περίπτωση υπέρβασης του στόχου. Το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει ως τέτοιες τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Οι πιστωτές από την πλευρά τους θέλουν την προληπτική θεσμοθέτηση όλου του πακέτου.

2. Στα εργασιακά, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πρωτίστως να αποφύγει την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Αν και το ΔΝΤ έχει ζητήσει να φτάσει στο 10% από 5% σήμερα, ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός στο πλαίσιο που όρισε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με αυτό μπορεί να απαιτείται κάποιου είδους έγκριση των απολύσεων από το υπουργείο Εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν σαφή κριτήρια.

3. Στα ενεργειακά, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι θα βρεθεί επίσης ένας συμβιβασμός δεδομένου ότι δεν ενδιαφέρεται για το θέμα το Ταμείο.

Απόσταση παραμένει –και μεταξύ των θεσμών– στο θέμα του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση Σόιμπλε – Τόμσεν εξετάστηκε η δυνατότητα να δώσει η Ευρωζώνη κάποιου είδους εγγύηση ότι θα στηρίξει την Ελλάδα εάν αντιμετωπίσει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους.