Κομισιόν: Ανάπτυξη το 2017 – 2018, υπό την προϋπόθεση να κλείσει η αξιολόγηση

Κομισιόν: Ανάπτυξη το 2017 – 2018, υπό την προϋπόθεση να κλείσει η αξιολόγηση

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σαφώς πιο αισιόδοξους τόνους, από τις θέσεις του ΔΝΤ, είναι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας πάντως ως βασική παράμετρο ανησυχίας ενδεχόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της Β' αξιολόγησης.

Παρόλα αυτά και στην χειμερινή έκθεση της Κομισιόν σημειώνεται, εμμέσως πλην σαφώς, το σενάριο νέων μέτρων, αφού τονίζεται ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2018-2021 θα περιλαμβάνονται και πιθανές προσαρμογές στη δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το στόχο για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και ότι έχει τη δυνατότητα να καλύψει και τον στόχο για 3,5%, λαμβάνοντας υπόψιν και την ισχυρή υπεραπόδοση στον τομέα των εσόδων κατά τη διάρκεια του 2016.

Στην ίδια έκθεση, ωστόσο, αναγνωρίζονται και κίνδυνοι είτε αυτοί αφορούν στην παράταση της εκκρεμότητας με την αξιολόγηση, είτε στην υπερκτίμηση της απόδοσης των νέων μέτρων που επιβλήθηκαν είτε, τέλος, στην επίδραση εξωγενών παραγόντων, όπως το μεταναστευτικό.

 

Κομισιόν: Ανάπτυξη το 2017 – 2018, υπό την προϋπόθεση να κλείσει η αξιολόγηση-1

 

Μοσκοβισί: «Να συμφωνήσουμε επί τη βάση σωστών στοιχείων»

Στην Αθήνα έρχεται την Τετάρτη ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα έχει στο πλαίσιο της επίσκεψής του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν, «δουλεύουμε εντατικά για να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση». Υπογράμμισε ωστόσο ότι «πρέπει να το κάνουμε αυτό επί τη βάση των σωστών στοιχείων».

Παρουσιάζοντας τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2016-2018, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε για την Ελλάδα ότι «το 2015 και το 2016 η απόδοση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας ήταν πολύ καλύτεροι από αυτό που αναμενόταν στην αρχή του προγράμματος».

Σημείωσε, ακόμα, ότι μετά την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016 (0,3% του ΑΕΠ), που ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αναπτυχθεί καλύτερα το 2017 και η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,7% του ΑΕΠ και στο 3,1% του ΑΕΠ το 2018. Επισήμανε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπερκαλύφθηκαν το 2016 με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 2% ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι για το μέλλον, οι επιδόσεις θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή