Λαγκάρντ: «Το ΔΝΤ δεν θα κάνει εξαιρέσεις για ειδική συμφωνία με την Ελλάδα»

Λαγκάρντ: «Το ΔΝΤ δεν θα κάνει εξαιρέσεις για ειδική συμφωνία με την Ελλάδα»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Περιμένοντας ένα σήμα από την ελληνική κυβέρνηση, ότι υπάρχει βάση για συζήτηση, βρίσκονται οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, ώστε να επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Ελλάδα για να ολοκληρώσουν τη δεύτερη αξιολόγηση. Παρόλο που μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμενόταν μία τέτοια απάντηση από την Αθήνα, ακόμα και μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε. Και ενώ οι απαιτήσεις για προνομοθέτηση μέτρων έρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πηγές του Ταμείου άφηναν ένα παράθυρο ανοικτό στην «Κ», λέγοντας ότι η λήψη μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ (3,5 δισ.) δεν είναι σίγουρη, μπορεί να είναι και λιγότερα, καθώς δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το κενό για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.

«Τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα», διαμηνύουν πηγές του ΔΝΤ, εξηγώντας ότι μέτρα 2% του ΑΕΠ δεν είναι η τελική τους πρόταση, καθώς χρειάζεται να επιστρέψουν στην Αθήνα και να επεξεργαστούν τα θετικά νούμερα για το 2016, ώστε να καταλήξουν στο τι επίπτωση θα έχουν δημοσιονομικά για το 2017 και το 2018. Στο περασμένο Euroworking Group η ελληνική πλευρά παρουσίασε ιδιαίτερα θετικές εκτιμήσεις για το 2017 και 2018, λέγοντας ότι ακόμα και αν δεν πάρει περαιτέρω μέτρα η κυβέρνηση, θα καταφέρει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 ύψους 2,5% του ΑΕΠ και το 2018 4,2% του ΑΕΠ (πολύ παραπάνω από τον στόχο 3,5% που της έχει τεθεί). Πάντως, αν και το Ταμείο θεωρεί ότι αυτές οι εκτιμήσεις δεν θα επιβεβαιωθούν, η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι θα αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις του, ούτως ώστε, εντέλει, να ζητήσει λιγότερα μέτρα. Οσον αφορά την προνομοθέτηση των μέτρων, σύμφωνα με Ευρωπαίους και αξιωματούχο του ΔΝΤ, δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι αυτά που θα ζητηθούν, αλλά εκτιμάται ότι θα αφορούν παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

Από την πλευρά της, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο Reuters ότι το ΔΝΤ κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να συμφωνήσει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί συμβιβασμούς όσον αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια ειδική συμφωνία για τη χώρα. Πάντως, ξεκαθάρισε πως η μείωση του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς «κούρεμα» στα δάνεια των διεθνών πιστωτών. Απαντώντας στις επικρίσεις Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων για τον ρόλο του Ταμείου στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, είπε πως το ΔΝΤ προσπαθεί να επιλύσει αυτές τις διαφορές, αλλά έχει περιορισμένο περιθώριο κινήσεων. «Μας έχει ζητηθεί να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να το κάνουμε με όρους και προϋποθέσεις που είναι αμερόληπτες. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να κλείσουμε μια ειδική ευνοϊκή συμφωνία για μια συγκεκριμένη χώρα. Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, γιατί δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή