«Εσκεμμένη διαστρέβλωση» Τουρκοκυπρίων

«Εσκεμμένη διαστρέβλωση» Τουρκοκυπρίων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καταδίκη της «εσκεμμένης διαστρέβλωσης» στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας περί επαναφοράς από την ελληνοκυπριακή πλευρά της πολιτικής της «Ενωσης» Ελλάδας – Κύπρου, προχώρησε χθες το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Ν. Αναστασιάδη. Αφορμή για τη συνεδρίαση στάθηκαν οι δυσανάλογες αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για την καθιέρωση, στο πλαίσιο των επετειακών αναφορών σχολικών μαθημάτων, μιας ετήσιας επτάλεπτης αναφοράς μέσα στην τάξη στο δημοψήφισμα του 1950, το οποίο ενέκρινε την Ενωση Ελλάδας – Κύπρου. Η απόφαση γι’ αυτή την επτάλεπτη αναφορά έχει εγκριθεί από τη Βουλή και απομένει απλά η υπογραφή του κ. Αναστασιάδη.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ακιντζί έφτασε –σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ– μέχρι το σημείο να τηλεφωνήσει στον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Eσπεν Μπαρθ Eϊντε, ζητώντας του να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε ο κ. Αναστασιάδης να μην υπογράψει τη σχετική απόφαση. Ως ένδειξη αντίδρασης θεωρείται και η ακύρωση της σημερινής, προγραμματισμένης συνάντησης ανάμεσα στους διαπραγματευτές Α. Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Στη χθεσινή, κοινή δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου τονίζεται ότι «τέτοιο θέμα ούτε τέθηκε ούτε πρόκειται ποτέ να τεθεί, όπως και δεν τίθεται θέμα αποδοχής της οποιασδήποτε μορφής λύσης που οδηγεί στη διχοτόμηση. Το Εθνικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η επιδιωκόμενη λύση βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως και στις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου». Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι «ο τρόπος αντίδρασης μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μία απόφαση για απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αλλαγή πολιτικής». Ωστόσο, διερωτήθηκε: «Αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων;».

Επί της ουσίας, εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η συζήτηση που προέκυψε μετά τις τελευταίες επαφές της Γενεύης ως προς την τουρκική απαίτηση περί των τεσσάρων ελευθεριών που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ελεύθερη μετακίνηση, εργασία και εγκατάσταση Τούρκων πολιτών σε μια ενοποιημένη Κύπρο. Ερωτηθείς περί του αν η άλλη πλευρά θέτει τις τέσσερις ελευθερίες και τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ως προϋπόθεση για νέα διεθνή διάσκεψη της Γενεύης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως «δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια προϋπόθεση. Αν υπάρξει τέτοιου είδους προϋπόθεση την ευθύνη για τη μη συνέχιση του διαλόγου στη Γενεύη θα έχει η τουρκική πλευρά. Αλλά σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν μπορούν να υπάρξουν οι όποιες προϋποθέσεις». Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αβέβαιο πότε θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Κύπρο για προετοιμασία των επόμενων βημάτων προς την κατεύθυνση πιθανής νέας διεθνούς διάσκεψης. Σημειώνεται, τέλος, ότι η Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα της και προς Βορράν, όπου –εσχάτως– παρατηρείται μια σύμπλευση Aγκυρας και Τιράνων, αποτέλεσμα της οποίας είναι και η εμφανής δημιουργία δεσμών ανάμεσα στους λεγόμενους «Τσάμηδες» και την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή