Προς στρατηγική συμμαχία Θεοδωράκης και πρωτοβουλία των τριών

Προς στρατηγική συμμαχία Θεοδωράκης και πρωτοβουλία των τριών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα κινητικότητα στο Κέντρο επιφέρει η απόφαση του Ποταμιού να προαναγγείλει στρατηγική συμμαχία με την πρωτοβουλία των τριών (Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούση, Γ. Φλωρίδη). Η απόφαση ερμηνεύτηκε, βέβαια, ως πρόκριμα νέου κόμματος, εξ ου και προκάλεσε την αντίδραση κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη που σχολίαζαν ειρωνικά ότι «οι τρεις και ο Θεοδωράκης αντί τη Συμπαράταξη που ανεβαίνει, προτίμησαν το Ποτάμι που στερεύει».

Η αλήθεια, ωστόσο, που προκύπτει από την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού δεν είναι ακριβώς αυτή που αποδόθηκε στα ΜΜΕ. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την ανακοίνωση, θα καταλάβει ότι ο κ. Θεοδωράκης προτείνει δύο εναλλακτικές συνεργασίας στους τρεις υπουργούς. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να διαλύσει το Ποτάμι, επί της ουσίας τούς λέει «είτε ελάτε να ενταχθείτε στο κόμμα μου και να το μετεξελίξουμε μαζί σε Ποτάμι plus» είτε «δημιουργήστε τώρα ένα δικό σας κόμμα για να συμπράξει το Ποτάμι μαζί σας και να κατέβουμε μαζί στις εκλογές ως κοινή μεταρρυθμιστική παράταξη».

Ακριβώς έτσι, άλλωστε, εξέλαβαν την απόφαση του Ποταμιού και οι τρεις αποδέκτες της, που τη χαρακτήριζαν χθες «στέρεο και θετικό βήμα σε μια πορεία που είναι στο ξεκίνημά της». «Είναι προφανές πως μετά το υβριστικό όχι της Φώφης και τη θετική απόφαση του Σταύρου, ο δρόμος οδηγεί σε μια οργανωτικά αυτόνομη κίνηση», παραδέχονταν επιπλέον συνεργάτες των τριών. Αφηναν έτσι να εννοηθεί ότι ίσως και στην επικείμενη εκδήλωσή τους στην Αθήνα, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γ. Ραγκούσης και ο Γ. Φλωρίδης θα ανακοινώσουν την αναβάθμιση της πρωτοβουλίας τους σε ανεξάρτητο πολιτικό σχήμα, το οποίο θα λάβει κι εκείνο τις αποφάσεις του αφού προφανώς μετρηθεί στις δημοσκοπήσεις.

Αν κάτι ωστόσο ενθαρρύνει τη συνεργασία των τριών με τον κ. Θεοδωράκη είναι η ξεκάθαρη πολιτική τους στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο οι τρεις όσο και ο κ. Θεοδωράκης τονίζουν ότι οποιαδήποτε λύση για τη χώρα προϋποθέτει την απομάκρυνση της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία. Υπονοούν έτσι ότι, εν αντιθέσει με την κ. Γεννηματά που θέτει ως όρο για τη δική της συμμετοχή σε μια μελλοντική κυβέρνηση την παρουσία και του κ. Τσίπρα, εκείνοι θα ζητήσουν ξεκάθαρα την ψήφο ως μια μεταρρυθμιστική δύναμη που θα αποτελέσει το ανάχωμα σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να μην επικρατήσουν ξανά οι δεξιές φωνές της, προσβλέποντας σταδιακά να μετεξελιχθούν στη νέα κεντροαριστερή παράταξη της χώρας.

Διαφωνία Λυκούδη

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι με την απόφαση του Ποταμιού να συμμαχήσει με τους τρεις και όχι με το ΠΑΣΟΚ διαφώνησε χθες ο κ. Σπ. Λυκούδης, χωρίς πάντως να θεωρήσει αναγκαία την ανεξαρτητοποίησή του. Η επιλογή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση μέχρι και του άλλοτε στενού πολιτικού του φίλου Γρ. Ψαριανού, ο οποίος εδώ και καιρό δεν κρύβει ότι ήταν λάθος του να συγχρωτιστεί με τον κ. Λυκούδη, παρομοιάζοντας την πολιτική του αμφισημία με αυτήν του κ. Φ. Κουβέλη. «Ας είναι η πρώτη μεταρρύθμιση των Μεταρρυθμιστών να ανακοινώσει, επιτέλους, ο Σπύρος μια ξεκάθαρη θέση, αν (μετά τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι) θέλει να πάει και στο ΠΑΣΟΚ», είπε στην «Κ» ο Ψαριανός, επιλέγοντας να μην κρύψει πλέον τα αισθήματά του για τον κ. Λυκούδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή