Η κυβέρνηση ζητεί αναθεώρηση των εκτιμήσεων ΔΝΤ

Η κυβέρνηση ζητεί αναθεώρηση των εκτιμήσεων ΔΝΤ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστες είναι πλέον οι πιθανότητες ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, όπως προκύπτει από την εικόνα στασιμότητας στις διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών. Μάλιστα, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου εστιάζουν σε μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις αρχές Μαρτίου, οπότε και θα ξεκαθαρίσει η εικόνα. Επισήμως, οι ίδιες πηγές επιμένουν, όπως άλλωστε στο σύνολό της η κυβερνητική ηγεσία, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει πριν από τις ολλανδικές εκλογές στα μέσα Μαρτίου, που εγκαινιάζουν τον εκλογικό κύκλο σε μία σειρά από ευρωπαϊκά κράτη. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες κινήσεις θα οδηγήσουν σε απεμπλοκή. Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα πρέπει να υποχωρήσει το ΔΝΤ «από τους παραλογισμούς του».

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση ζητεί από το Ταμείο αναθεώρηση των εκτιμήσεών του με χρήση επικαιροποιημένων στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί ο βαρύς λογαριασμός των 3,6 δισ. σε νέα μέτρα. Στην κυβέρνηση αναμένουν και την αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του Επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί και στη συμβολή του σε κινήσεις απεμπλοκής. Παραμένει ερώτημα, βεβαίως, ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές, δεδομένου ότι στην απαίτηση για ψήφιση νέων μέτρων, οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν σε ενιαίο μέτωπο με το Ταμείο.

Ερώτημα, το ύψος

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως της εξέλιξης όσον αφορά τα όσα ζητεί το ΔΝΤ, είναι σαφής η μεταστροφή της κυβέρνησης, που έχει αποδεχθεί πλήρως ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα γίνει μόνο με άμεση ψήφιση επιπλέον μέτρων. Το ύψος τους είναι το ζητούμενο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, («Εφημερίδα των Συντακτών») ότι «δεν υπάρχει στην παρούσα φάση συμφωνία που δεν θα έχει πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ». Ετσι, το κυβερνητικό αφήγημα αναπροσανατολίζεται στην επόμενη ημέρα, στην αναγκαιότητα κάλυψης των τελευταίων βημάτων μιας δύσκολης πορείας, η οποία θα οδηγήσει σύντομα στη μεταμνημονιακή εποχή. «Σημασία έχει μέσα από τη δύσκολη πορεία να οδηγηθούμε εκτός μνημονίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η προοπτική ενός νέου, επώδυνου συμβιβασμού προκαλεί μούδιασμα σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, όπως φάνηκε και από το κλίμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο. Ο κ. Τσίπρας καταφέρθηκε με σκληρούς όρους εναντίον του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η ανάδειξη του «εχθρού», όμως, δεν προκαλεί τον ενθουσιασμό άλλων εποχών, καθώς στο βάθος προβάλλει μία ακόμα υποχώρηση και μάλιστα από πρόσφατες εξαγγελίες για μη ψήφιση επιπλέον μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, κατέστησε σαφές στην παρέμβασή του ότι δεν θα αποδεχθεί ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου, όσον αφορά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. «Οι αποφάσεις είναι συλλογικές», ξεκαθάρισε. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη κάνουν αναφορά και σε ανησυχία για τη συνταγματικότητα μιας διαδικασίας προ-νομοθέτησης μέτρων. Η κίνηση των «53+», της οποίας άτυπος επικεφαλής φέρεται ο κ. Τσακαλώτος, ζήτησε τις τελικές αποφάσεις επί της όποιας συμφωνίας να λάβει το κόμμα.

Η πλέον ηχηρή παρέμβαση στην Κ.Ε. ήταν του πρώην υπουργού, Ν. Φίλη, ο οποίος άσκησε κριτική στη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι «δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η κυβέρνηση», κατήγγειλε τη στρατηγική στη διαπραγμάτευση, κάνοντας λόγο για λανθασμένες εκτιμήσεις και ελλιπή προετοιμασία, ενώ ουσιαστικά έθεσε ζήτημα ανοίγματος προς το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι είναι «ο συγγενέστερος σύμμαχός μας – έστω κι αν βρωμάει». Πάντως, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Φώφη Γεννηματά, έσπευσε να ξεκαθαρίσει χθες («Εφημερίδα των Συντακτών») ότι το κόμμα της «δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα και να γίνει συνεργός σε προμελετημένο έγκλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή