Ο Ακιντζί ακύρωσε τη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών για το Κυπριακό

Ο Ακιντζί ακύρωσε τη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών για το Κυπριακό

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ακύρωση της σημερινής συνάντησης των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί προχώρησε ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί με αφορμή την απόφαση της Κυπριακής Βουλής για ειδική αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 στα σχολεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε ως «Μη ορθή» την απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δίνονται διαστάσεις σε γεγονότα που δεν επηρεάζουν τις συζητήσεις, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης κατέστησε σαφές πως αν ήθελε ο κύριος Ακιντζί, θα μπορούσε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και να μην προβεί στις συγκεκριμένες δηλώσεις, παρερμηνεύοντας την απόφαση της Βουλής για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Αντίθετα, πρόσθεσε, ο κύριος Ακιντζί επέλεξε να τοποθετηθεί δημόσια.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος επισήμανε ότι, από την ώρα που η τουρκική πλευρά θέτει θέμα παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες, «θα μπορούσε με τον ίδιο τρόπο ο πρόεδρος Αναστασιάδης να πει ότι δεν παρακάθεται σε συνομιλίες, εάν δεν αποσυρθεί αυτή η τοποθέτηση».

Την Τετάρτη αναμένεται στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος θα συναντηθεί την ίδια μέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Έιντε αναμένεται να συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη.

Αβέβαιη η συνάντηση των ηγετών σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο

Υπό την σκιά των νέων αρνητικών εξελίξεων στο Κυπριακό, ο τουρκοκυπριακός τύπος θεωρεί αβέβαιη την συνάντηση των δυο ηγετών που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Η Κίμπρις Ποστασί αναφέρει ότι η σημερινή, προγραμματισμένη συνάντηση των διαπραγματευτών ματαιώθηκε εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων. Η εφημερίδα θεωρεί ότι δεν είναι δεδομένη η συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί. Η Κίμπρις Ποστασί επισημαίνει ότι η συνάντηση των διαπραγματευτών δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας του ζητήματος που προέκυψε για τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η συνάντηση των διαπραγματευτών κάθε Τρίτη είναι σημαντική καθώς έχει προπαρασκευαστικό ρόλο για την συνάντηση των ηγετών.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης, ότι ο κ. Ακιντζί έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πράξει τα επόμενα βήματα του αναλόγως με τις κινήσεις της ε/κ πλευράς. Σε περίπτωση που δεν αναθεωρήσει η ε/κ πλευρά την θέση της, ο κ. Ακιντζί θα μεταβεί στην συνάντηση της Πέμπτης για να ξεκαθαρίσει την θέση της τ/κ πλευράς στο ζήτημα της Ένωσης.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή