Μοσκοβισί: Ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής βιωσιμότητας και ανάπτυξης

Μοσκοβισί: Ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής βιωσιμότητας και ανάπτυξης

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη εξεύρεσης της κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της ανάπτυξης επεσήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πρέπει να βρούμε μια σωστή ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής βιωσιμότητας από τη μία πλευρά και από την άλλη πλευρά της ευημερίας και των ανησυχιών εκείνων που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία στην Ελλάδα», ανέφερε.

Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων μιλώντας στους δημοσιογράφους εμφανίστηκε αισιόδοξος και ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας.

«Συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους της Ελλάδας υπό την προεδρία του κ. Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Είναι δύσκολες αυτές οι συζητήσεις όπως πάντα, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι αν γίνουν προσπάθειες από όλες τις πλευρές, τότε μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλή πρόοδο και να κινηθούμε προς αυτή τη συμφωνία», είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για ανάκαμψη της οικονομίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ανάπτυξη 0,3% για το 2016.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει υπεραπόδοση σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2016 και η πρόβλεψη μας είναι ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική. Εμείς φοβόμασταν για ύφεση το 2016. Οι προβλέψεις μας είναι θετικές, 2,7% για το 2017 και 3% για το 2018. Για αυτό όμως πρέπει να επεκτείνουμε τις μεταρρυθμίσεις ώστε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και να δουν όλοι ότι δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα στη χώρα», τόνισε.

Σε ερώτηση εάν η Κομισιόν θα επανεξετάσει τα νούμερα ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε τις προβλέψεις «ρεαλιστικές». Τάχθηκε παράλληλα υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Οι δικοί μας αριθμοί έχουν τεθεί επί τάπητος και οι δικές μας προβλέψεις είναι ρεαλιστικές. Το ΔΝΤ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος, εμείς θέλουμε το ΔΝΤ να υπάρξει μαζί μας. Χρειάζεται μια συμφωνία με το ΔΝΤ που αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα». 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές το μήνυμα πως «φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι μπορεί να είναι καταστροφική η συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα, ακόμη και ενός ευρώ. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μίγμα πολιτικό, για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας σημείωσε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο αλλά μέτρα ανακούφισης. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό, ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο λογικής, μια συμμαχία των λογικών.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωζώνης»

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές εμφανίστηκε με δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Τσακαλώτο ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Οπως ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, από κοινού με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, προετοίμασαν το Eurogroup της Δευτέρας, ενώ έκανε λόγο για πρόοδο που έχει συντελεστεί επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη παραιτέρω μεταρρυθμίσεων.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση όπως πάντα με τον Ευ. Τσακαλώτο, προετοιμάσαμε την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, έχει καταγραφεί πρόοδος και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η πρόοδος θα συνεχιστεί. Ευελπιστώ ότι μπορούμε να βρούμε την καλύτερη λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους της στην Ευρωζώνη», είπε ο κ. Μοσκοβισί. Πρόσθεσε παράλληλα ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει βελτιωθεί, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για το 2017 και το 2018.

«Ανέκαθεν η δίκη μου αίσθηση ήταν και είναι πως χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωζώνης. Η κατάσταση εδώ έχει βελτιωθεί και οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ καλύτερες, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας μπορεί να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση τόσο το 2017 όσο και το 2018, επίσης οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν ακόμη και να ξεπεραστούν, αλλά για αυτό απαιτούνται προσπάθειες, ενώ θα πρέπει να συνεχιστούν και οι μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των πλευρών. Υπάρχει όμως η θέληση για εξεύρεση λύσης και όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο υπουργείο ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως η 20η Φεβρουαρίου μπορεί να είναι μία καλή στιγμή για την Ελλάδα.

«Είμαστε πιο κοντά σε κάποιες συζητήσεις, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να κάνουμε», είπε.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

Ο Ευρωπαίος επίτροπος μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Τσακαλώτο μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος παρασημοφόρησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή και στον ρόλο που έχει διαδραματίσει ο κ. Μοσκοβισί στην υπεράσπιση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, καθώς και στην πολύ θετική στάση του, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο για την μεγάλη τιμή, τόνισε ότι είναι αδιανόητο να φανταστούμε την Ελλάδα εκτός της καρδιάς της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να δίνει την ίδια μάχη, που δίνει εδώ και χρόνια, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει μέχρι στιγμής μεγάλο θάρρος. «Η Ελλάδα είναι λίγο σαν τον φοίνικα θεωρώ, είναι μια χώρα που έχει επιδείξει πολύ μεγάλο θάρρος. Το επιδείκνυε πάντα και συνεχίζει μέσω των ηγετών της», ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί, και προέτρεψε να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά του, θα συνεχίσει να ρίχνει γέφυρες ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, καθώς και ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι.

«Η διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης είναι διακινδύνευση για την ενότητα της ίδιας της Ευρωζώνης», είπε και σημείωσε ότι θα συνεχίσει να είναι ένας απαιτητικός φίλος για την Ελλάδα, που θα βρίσκεται πάντα πλάι της και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι σημείο αναφοράς για όλους μας στην Ευρώπη. Στην τελετή Παρασημοφόρησης στο Προεδρικό Μέγαρο παρέστησαν επίσης, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης και ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα κ. Κριστόφ Σαντεπί, καθώς και η σύζυγος του Πιέρ Μοσκοβισί κ. Aν Μισέλ Μπαστερί.

Ο κος Μοσκοβισί, πρόκειται να ανακηρυχθεί το μεσημέρι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή