ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Handelsblatt: «Το φάντασμα του Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο»

Handelsblatt: «Το φάντασμα του Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο»

Για επιστροφή του σεναρίου Grexit κάνει λόγο, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε άρθρο που τιτλοφορείται  «Μια κρίση σε ακατάλληλη στιγμή» ενώ χαρακτηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα,«μήλον της έριδος» ανάμεσα στην Ευρώπη και ΔΝΤ.

Το άρθρο που αναφέρεται στις σχέσεις του Ταμείου με τους Ευρωπαίους πιστωτές προεξοφλεί την αποτυχία μιας οποιασδήποτε συμφωνίας για το ελληνικό χρέος και προβλέπει την επιστροφή των κρίσεων στην Ευρώπη.

«Το φάντασμα του Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο. Όχι μόνο στην Αθήνα. Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συζητείται εάν θα μπορούσε και αυτή τη χρονιά να συμβεί εκείνο που αποφεύχθηκε το καλοκαίρι του 2015: η αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατάσταση στην Ελλάδα ενδέχεται να φτάσει και πάλι σε επικίνδυνο σημείο φέτος το καλοκαίρι. «Το αργότερο έως τον Ιούλιο τα πράγματα θα σοβαρέψουν. Τότε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα πρέπει να καταβάλει 7,4 δισ. ευρώ για επιτόκια και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Χωρίς νέες οικονομικές ενέσεις αυτό δεν γίνεται να επιτευχθεί».

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ακόμα ότι η επίσκεψη του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα δεν αναμένεται να κομίσει πολλά.

«Λείπει η διαπραγματευτική βάση» υποστηρίζει η εφημερίδα και σημειώνει: Από τη μια πλευρά οι Βρυξέλλες «βλέπουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα με πραγματικά θετική ματιά». Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ εμμένει στις δικές του αρχικές προβλέψεις παραμένοντας απαισιόδοξο.

«Πρόκειται για μια παλιά διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον. Από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης οι Ευρωπαίοι είχαν την τάση να εξωραΐζουν την κατάσταση στην Ελλάδα για να εκτονώσουν την κρίση. Κι όμως το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται» καταλήγει το άρθρο.