Η Τουρκία συνεχίζει τα παιχνίδια εντυπώσεων με Ιμια

Η Τουρκία συνεχίζει τα παιχνίδια εντυπώσεων με Ιμια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ανησυχητικό επικοινωνιακό παιχνίδι, με υπαιτιότητα της Αγκυρας, στην περιοχή των Ιμίων. Χθες, σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ της γειτονικής χώρας (πρακτορεία Dogan και Anadolu, η ιστοσελίδα της «Χουριέτ» και εθνικιστικού περιεχομένου ιστοσελίδες όπως η Sozcu) μετέδωσε φωτογραφίες, βίντεο και πληροφορίες για σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο πλησίασε σε απόσταση δύο μέτρων στα Ιμια, με το πλήρωμά του να φωτογραφίζεται με φόντο το νησί. Από την πλευρά της Αθήνας, τόσο από το Λιμενικό όσο και από το ΓΕΕΘΑ διαψεύδεται η προσέγγιση τουρκικής ακταιωρού στα Ιμια. Τονίζεται ότι δεν υφίσταται τέτοιο περιστατικό καταγεγραμμένο από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν παρουσία στην περιοχή, κυρίως με σκάφη του Λιμενικού. Πηγές αναφέρουν ότι το εικονιζόμενο –στα βίντεο– νησί δεν μοιάζει καν μορφολογικά με τα Ιμια.

Νωρίτερα, η ιστοσελίδα Aksam ανέφερε ότι «οι ομάδες της Τουρκικής Ακτοφυλακής, που συνεχίζουν τις περιπολίες στα Ιμια, σήμερα πλησιάζοντας σε απόσταση δύο μέτρων, προέβησαν σε εξέταση των βραχονησίδων από το σκάφος και τράβηξαν φωτογραφίες. Την ίδια ώρα, ο ελληνικός στρατός απλά παρακολουθούσε του Τούρκους αξιωματικούς από απόσταση ενός μιλίου». Χθες υπήρχε ένταση και στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. Αν και ο αριθμός των παραβιάσεων ήταν περιορισμένος, σε μία από αυτές, στις 13.40, ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 ενεπλάκη σε εικονική αερομαχία με δύο ελληνικά μαχητικά, νοτιοδυτικά της Λέσβου.}

Η Αγκυρα ακολουθεί στρατηγική έντασης και στο Κυπριακό, καθώς χθες ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφθηκε το ψευδοκράτος, επισήμανε ότι οι τελευταίες εξελίξεις (η ένταση που έχει δημιουργηθεί για την τροπολογία περί αναφοράς στα σχολεία του «Ενωτικού» δημοψηφίσματος του 1950) δικαιώνουν τις θέσεις της Αγκυρας υπέρ των εγγυήσεων. Ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε για «επιθετική στάση» του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και για «οραματιστές» της Ενωσης. «Ολα εξαρτώνται από τον Αναστασιάδη», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί. «Για ένα ασήμαντο, ελάχιστο γεγονός θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, που διακόπτεται ο διάλογος και που εγωιστικά κάποιοι εμμένουν να νομίζουν ότι μπορεί να ταπεινώσουν τους συνομιλητές τους», απάντησε χθες το βράδυ ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους. Πρόσθεσε πως ο ίδιος επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και θα είναι παρών στην αυριανή, προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή