Ανάληψη τον Νοέμβριο, ενημέρωση τον Μάρτιο

Ανάληψη τον Νοέμβριο, ενημέρωση τον Μάρτιο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πεζόδρομο της Ερμού οι άστεγοι έπαιρναν τις θέσεις τους κάτω από τις κουβέρτες και τα χαρτόνια που τους προστατεύουν κάθε βράδυ, χαζεύοντας τους βιαστικούς που κατευθύνονταν στο φωτισμένο νεοκλασικό κτίριο λίγα μέτρα πιο κάτω. Ο όροφος ήταν γεμάτος από αρχαιολόγους, διευθυντές μουσείων, εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Πολιτισμού, υπαλλήλους, στελέχη και κάποιους ηθοποιούς. Συνάδελφοι οι τελευταίοι της νέας υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, που συμπλήρωσε ήδη 106 ημέρες στο υπουργείο το οποίο ανέλαβε (7/11).

Εκεί, στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων διάλεξε να κάνει τη συνάντηση γνωριμίας, άτυπη όπως μας προετοίμαζε η πρόσκληση. Δίνοντας, όμως, ένα σαφές μήνυμα με την επιλογή της. Τα γραφεία ενός επιστημονικού – συνδικαλιστικού οργάνου κι όχι η αίθουσα κάποιου δημόσιου μουσείου που τόσο ανάγκη έχουν την υποστήριξη κάθε υπουργού. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, άλλωστε, είχε πάει την Τσικνοπέμπτη, στο κάλεσμα του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων για να τσικνίσουν όλοι μαζί, μέρα που ήταν.

Στο μεταξύ, τα μέτωπα θεριεύουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Προχθές, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση γνωριμίας, οι αρχαιοφύλακες έκλεισαν μουσεία και χώρους ζητώντας τη διατήρηση της καταβολής των Κυριακών και αργιών, την απόσυρση του νομοσχεδίου περί Οργανισμού του ΤΑΠΑ, προσλήψεις 200 μονίμων αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο. Αλλά και περισσότερα αυτοτελή Γραφεία Φύλαξης που προβλέπει το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου. Θέλουν σε κάθε αρχαιολογικό χώρο, σε κάθε μουσείο! Οσο για την απεργία τους, ισχυρίζονται ότι είχε επιτυχία σε ποσοστό 98%.

Απ’ ό,τι φαίνεται πάντως, στο υπουργείο δεν… βιάζονται. Η έναρξη της τουριστικής σεζόν και του θερινού ωραρίου (1η Απριλίου) ξεκινά σε 37 ημέρες. Καμία ενημέρωση εκ μέρους της ηγεσίας δεν γίνεται για όσα προχωρούν στο ΤΑΠΑ, αλλά ούτε για το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, παρότι οι δημιουργοί μοιάζουν να είναι σε καζάνι που βράζει. Ζητούν διορθώσεις, με κυριότερη την τοποθέτηση επιτρόπου που θα διασφαλίσει τη μετάβαση της ΑΕΠΙ στην επόμενη ημέρα.

Χαλαρή και ευπροσήγορη η υπουργός, μίλησε στο πόδι με τους δημοσιογράφους και εκφράζοντας την πικρία της για όσους την κατηγορούν ότι ακόμη ενημερώνεται, απάντησε: «Πιστέψτε με, δεν ενημερώνομαι αυτούς τους μήνες, δουλεύουμε πολλά και σοβαρά θέματα…». Ειδικότερα για το «Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβος Ανωγειανάκης – Κέντρο Εθνομουσικολογίας» (τμήμα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης) που επρόκειτο να δωρίσει το ΥΠΠΟΑ στο ΕΚΠΑ, είπε ότι γνωρίζει καλά το θέμα –και ότι είναι από τα ιδρυτικά μέλη– από τον ίδιο τον Φοίβο Ανωγειανάκη και τη σύζυγό του Ελλη Νικολαΐδου. «Θα γίνει με άλλο τρόπο η συνεργασία. Βρήκαμε την καλύτερη λύση, σε συναίνεση με όλους. Η ιδέα είναι της κ. Βλαζάκη (γενική γραμματέας του υπουργείου)». Η κ. Κονιόρδου επίσης υπογράμμισε ότι: «Η διαθήκη του Ανωγειανάκη αναφέρει δωρεά στο Δημόσιο κι ουχί στο ΥΠΠΟ». Πρόκειται για δωρεά εν ζωή προς το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να γίνει μουσείο και κέντρο μουσικολογίας, λένε όσοι γνωρίζουν το θέμα. Επίσης, ότι υπάρχουν η σχετική αλληλογραφία στα αρχεία καθώς και η ευχαριστήρια επιστολή του τότε υπουργού Πολιτισμού που αποδέχεται τη δωρεά.

Για το οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ, ήταν πολύ ευχαριστημένη γιατί δόθηκε το προσχέδιο σε διαβούλευση. «Για πρώτη φορά γίνεται αυτή η κίνηση»,είπε. Αλλά μάλλον δεν έχει ενημερωθεί καλά. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως οι προθέσεις της είναι «ειλικρινείς». Αλλωστε, «δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο, δεν νιώθω κανένα πολιτικό κόστος». Τις επόμενες ημέρες θα είναι απασχολημένη στα Τίρανα, στη συνάντηση  των υπουργών Πολιτισμού  της νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Πολιτισμός και βιώσιμη ανάπτυξη». Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι στις αρχές Μαρτίου θα δώσει την πρώτη συνέντευξη Τύπου. Ε, έπειτα από τέσσερις μήνες, ο καιρός έχει ωριμάσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή