Απορρίφθηκαν οι άρσεις ασυλίας της Ελ. Αυλωνίτου από ΣΥΡΙΖΑ και του Αθ. Καββαθά από ΝΔ

Απορρίφθηκαν οι άρσεις ασυλίας της Ελ. Αυλωνίτου από ΣΥΡΙΖΑ και του Αθ. Καββαθά από ΝΔ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίδειξη συντεχνιακής συμπεριφοράς προέβη χθες η πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας, παρέχοντας προστατευτική ασπίδα σε δύο μέλη της έναντι της Δικαιοσύνης, ακόμα και παρά το γεγονός ότι ένα εξ αυτών είχε ευθέως και δημοσίως ζητήσει να μην τον «προστατεύσουν».

Η υπόθεση αφορά υποθέσεις άρσης ασυλίας για τους βουλευτές Αθ. Καββαδά (ΝΔ) και Ελένη Αυλωνίτου (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς η άρση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου, βάσει του σχετικού νόμου, να εκδικαστούν δικαστικές υποθέσεις τους από το παρελθόν. Η Βουλή, βάσει των προβλεπομένων, αποφασίζει για μη άρση της βουλευτικής ασυλίας, μόνο σε περιπτώσεις που η κατηγορία την οποία αντιμετωπίζουν σχετίζεται με την πολιτική δραστηριότητα που αναπτύσσουν. Οι  δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν είχαν τέτοιο «περιορισμό», ενώ επιπροσθέτως ο κ. Καββαδάς μιλώντας από του βήματος ζήτησε οι συνάδελφοί του να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας του. «Για λόγους ισονομίας» είπε, «θέλω να παραστώ στο δικαστήριο».

Σε αντίθεση με τον «γαλάζιο» βουλευτή, η κυρία Αυλωνίτου δεν μίλησε για την περίπτωσή της. Δεν ήταν καν παρούσα στη συνεδρίαση. Οπως ανακοινώθηκε, βρισκόταν στο αεροδρόμιο για κάποιο ταξίδι της.

Κατά την ψηφοφορία, ψήφισαν 190 βουλευτές. Υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Καββαδά, ψήφισαν μόνο 55, κατά 133, ενώ δύο βουλευτές περιορίστηκαν να δηλώσουν «παρών».

Υπέρ της άρσης ασυλίας της κυρίας Αυλωνίτου ψήφισαν 42, κατά 143 και «παρών» πέντε βουλευτές. Συνεπώς, οι αιτήσεις για άρση της βουλευτικής ασυλίας απορρίφθηκαν γι’ αμφοτέρους.

Η υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ, όπως ο ίδιος είπε, αφορούσε υπόθεση μήνυσης από πολίτη, από το έτος 2012, όταν ήταν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας. Η μήνυη στρεφόταν κατά όλων των μελών του ΔΣ για περίπτωση χορήγησης αδειών για καντίνες.

Η υπόθεση της κυρίας Αυλωνίτου, ζήτημα σοβαρής αντιπαράθεσής της με πολίτη, στο ΟΑΚΑ, το 2012. Τότε είχαν αλληλομηνυθεί. Ωστόσο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε, όπως φάνηκε και σε συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας προ ημερών, να πει ότι δεν δέχεται να αρθεί η ασυλία της. Σήμερα δεν το επανέλαβε, καθώς απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

Η Επιτροπή αυτή συνεδριάζει πάντα για τέτοια ζητήματα και μετά από ψηφοφορία εισηγείται υπέρ ή κατά στην Ολομέλεια, πριν από την τελική λήψη απόφασης. Εν προκειμένω, η εισήγηση ήταν απορριπτική του αιτήματος για άρση ασυλίας, και για τους δύο βουλευτές.

Στα αξιοσημείωτα είναι πως υπήρξε περιπετειώδης και η συζήτηση για την υπόθεσή της στην αρμόδια Επιτροπή: Αρχικώς, εμφανίστηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν υπέρ της άρσης, γεγονός που έδειχνε πως η εισήγηση θα ήταν κατά πλειοψηφία υπέρ της άρσης βουλευτικής ασυλίας της κυρίας Αυλωνίτου. Τότε προκλήθηκε ένταση και εντέχνως διακοπή της συνεδρίασης. Την επόμενη φορά, ακόμα και όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δηλώσει πως ήταν υπέρ της άρσης, εμφανίστηκαν με αλλαγμένη γνώμη. Και τα πράγματα πήραν τη γνωστή τροχιά «προστασίας» της βουλευτού Β’Αθήνας του κυβερνώντος κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή