Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνειδητοποίηση, ημέρα με την ημέρα, ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και ότι θα πρέπει να περιμένουμε την προσεχή Τρίτη και την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στο τραπέζι της συζήτησης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι πραγματικές προθέσεις των εταίρων και δανειστών, αρχίζει να σκιάζει το υπεραισιόδοξο κλίμα που η κυβέρνηση θέλησε να καλλιεργήσει με επίκεντρο το αποτέλεσμα του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Ημέρα με την ημέρα καθίσταται σαφές σε έναν διαρκώς διευρυνόμενο κύκλο ότι αυτό για το οποίο η κυβέρνηση εμφανίστηκε να πανηγυρίζει είναι ένα «κέλυφος» και ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί στην πράξη αν από όλες τις πλευρές το αποτέλεσμα του Eurogroup διαβάζεται και ερμηνεύεται με τον ίδιο τρόπο. Και πολύ περισσότερο να διαπιστωθεί ποια ζητήματα θα ξεδιπλώσουν οι εταίροι την επόμενη εβδομάδα.

Προβληματισμός

Παρά τον σταθερό προσανατολισμό σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το κλίμα ευφορίας, σταδιακά ο προβληματισμός εντείνεται μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, με αφετηρία τις σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος δηλώσεις και εκτιμήσεις από την πλευρά των κέντρων λήψης αποφάσεων. Παράλληλα, αναδεικνύεται ότι δεν υπήρξε στην απόφαση του Eurogroup κάτι χειροπιαστό για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος –σταθερή διεκδίκηση της Αθήνας– ή για την προοπτική ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και παρά την κεντρική επιλογή να διατηρηθούν οι θετικοί τόνοι και το κλίμα αισιοδοξίας με επίκεντρο τη γραμμή της μηδενικής επιβάρυνσης από τα νέα μέτρα, η υπερβολή στις νότες αισιοδοξίας προκάλεσε ενόχληση σε κυβέρνηση και Κουμουνδούρου. Η αναφορά του κ. Χρήστου Σπίρτζη, για παράδειγμα, ότι η συμφωνία της Δευτέρας σημαίνει την έξοδο της χώρας από την κρίση θεωρήθηκε από υπερβολική έως και ατυχής. Στην Κουμουνδούρου έχουν ήδη αρχίσει να εισπράττουν διαφορετικό κλίμα από πολίτες, ακόμη και διαμαρτυρίες για αναντιστοιχία των κυβερνητικών πανηγυρισμών με την καθημερινότητα. Ο προβληματισμός σε επίπεδο κομματικών στελεχών και η επισήμανση ότι τελικά επήλθε υποχώρηση από τη γραμμή ότι δεν πρόκειται να ψηφιστούν επιπλέον νέα μέτρα τέθηκαν και στην πολύωρη προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί διατυπώθηκαν και ερωτήματα αναφορικά με την επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης και τη στρατηγική της κυβέρνησης για να επιτύχει τα αντισταθμιστικά που επιθυμεί, προκειμένου να εξουδετερωθεί ο αρνητικός αντίκτυπος από την ψήφιση επιπλέον μέτρων.

Στη γραμμή διατήρησης της αισιοδοξίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι «η εποχή των θυσιών έχει τελειώσει». Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος συνέδεσε τις εξελίξεις με τις γαλλικές εκλογές (ο πρώτος γύρος έχει ορισθεί για τις 23 Απριλίου), λέγοντας ότι θα πρέπει να έχουν τελειώσει όλα μέχρι τότε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή