Κρίσιμη νίκη Iράκ – ΗΠΑ κατά ISIS

Κρίσιμη νίκη Iράκ – ΗΠΑ κατά ISIS

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Το αεροδρόμιο της Μοσούλης κατέλαβαν χθες οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις, επιτυγχάνοντας στρατηγικά σημαντικό στόχο για την οριστική εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τον δυτικό τομέα της δεύτερης πόλης του Ιράκ.

Επίλεκτες αντιτρομοκρατικές δυνάμεις προωθήθηκαν χθες από νοτιοδυτική κατεύθυνση, για να καταλάβουν το στρατόπεδο Γκοζλανί στη συνοικία Ταλ αλ Ρουμάν της Μοσούλης και το γειτονικό σε αυτό αεροδρόμιο της πόλης.

Η απώλεια της Μοσούλης μπορεί να σημάνει το τέλος της ιρακινής πτέρυγας του «ισλαμικού χαλιφάτου του Ιράκ και της Συρίας». Το 2014, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι, είχε κηρύξει την ίδρυση του χαλιφάτου, σε ομιλία του στην κατειλημμένη Μοσούλη.

Ο ιρακινός στρατός φιλοδοξεί τώρα να αξιοποιήσει το αεροδρόμιο της Μοσούλης ως ορμητήριο των επιχειρήσεών του με στόχο την ολοκλήρωση της ανακατάληψης της πόλης. Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters, τουλάχιστον 100 άμαχοι, κάτοικοι της Μοσούλης, διέφυγαν από την πολιορκημένη συνοικία Αλ Μαμούν, για να καταφύγουν στις γραμμές του κυβερνητικού στρατού. Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Ιράκ, που μάχεται στο πλευρό του στρατού, ανέφερε ότι άνδρες της αστυνομίας, αλλά και μονάδας ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών, κατέλαβαν το αεροδρόμιο, απωθώντας επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, ορισμένες από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας. Το αεροδρόμιο της Μοσούλης έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από αμερικανικούς βομβαρδισμούς, με στόχο τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Η αστυνομία ανέφερε χθες ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), εξοπλισμένα με βόμβες. Ανταποκριτής του Reuters αποκάλυψε ότι Δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονταν χθες σε απόσταση 2 χλμ. από την πρώτη γραμμή των μαχών στη ΝΔ Μοσούλη.

Οι επιχειρήσεις στη δυτική Μοσούλη εμφανίζουν, ωστόσο, ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς οι δυτικές συνοικίες είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημένες από ό,τι οι ανατολικές, από όπου ο ιρακινός στρατός εκδίωξε τους ισλαμιστές μαχητές στα τέλη Ιανουαρίου.

10.000 στρατιώτες

Η επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης πραγματοποιείται από δύναμη 10.000 Ιρακινών στρατιωτών, Κούρδων και σιιτών πολιτοφυλάκων. Η υιοθέτηση νέας τακτικής, με καλά σχεδιασμένες επιχειρήσεις μικρής κλίμακας από ειδικές δυνάμεις, αλλά και η δραστική βελτίωση του συντονισμού των ιρακινών δυνάμεων, έχουν επιτρέψει την ταχεία προέλαση του κυβερνητικού στρατού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αμερικανού στρατιωτικού διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι ικανές να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη –αλλά και την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους, τη Ράκκα της Συρίας– εντός των ερχόμενων έξι μηνών.

Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν, όμως, για τις δυσχέρειες που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο κυβερνητικός στρατός στη δυτική Μοσούλη, όπου η πυκνή, παραδοσιακή δόμηση δεν επιτρέπει τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων.

Την ίδια ώρα, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν δημιουργήσει δίκτυο σηράγγων και περασμάτων μεταξύ κατοικιών, που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν ενέδρες χωρίς να κινδυνεύουν να περικυκλωθούν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή