Συνάντηση Τσίπρα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών

Συνάντηση Τσίπρα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε χθες επιτελείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) όπου συζητήθηκε η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα στην οικονομία. Στη συνάντηση μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτριος Λιάκος, ενώ από πλευράς ΕΕΤ παρέστησαν ο πρόεδρος της Ενωσης και της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, ο πρόεδρος της Πειραιώς Γεώργιος Χαντζηνικολάου, ο πρόεδρος της Εθνικής Παναγιώτης Θωμόπουλος, ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλειος Ράπανος και η γενική γραμματέας της ΕΕΤ Χαρίκλεια Απαλαγάκη. Ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε ότι η «κρίση ξεκίνησε από την αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα τελειώσει με την άρση αυτής της αδυναμίας», δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα της δημοσιονομικής εκτροπής του 2009-2010. «Κυβέρνηση, τράπεζες και φορείς οφείλουμε να συνεργαστούμε για την ανόρθωση της οικονομίας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των τραπεζών αναφέρθηκαν στη σταθεροποίηση και βελτίωση των συνθηκών για τις τράπεζες σε όρους ρευστότητας, κεφαλαιακής επάρκειας, κερδοφορίας και ποιότητας χαρτοφυλακίου. «Ωστόσο», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ, «το πρώτο δίμηνο του 2017 η αβεβαιότητα που υπήρξε ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είχε αρνητική επίπτωση στην οικονομία αλλά και στον τραπεζικό κλάδο. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις υποχωρούν, η σταθεροποίηση και η φθίνουσα πορεία του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αρχίσει ν’ αντιστρέφεται, η δε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου περιορίζεται. Τα παραπάνω είναι ωστόσο ακόμη αντιστρέψιμα και η αποκατάσταση θετικών προοπτικών εφικτή. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τη διευθέτηση τεχνικών εκκρεμοτήτων, θα πρέπει να συνδυαστεί με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και με παράλληλη χρονική δέσμευση των πιστωτών, βάσει οδικού χάρτη για τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, χωρίς απαιτήσεις για διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, που θα παγιδεύσουν την οικονομία σε στασιμότητα». Το προεδρείο της ΕΕΤ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες της Ενωσης με στόχο να συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό με σειρά ενημερωτικών συναντήσεων και πρωτοβουλιών. Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συζητήθηκαν οι δράσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν (φορολογική μεταχείριση ζημιών από διαγραφές ή πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, νομική κάλυψη στα στελέχη του Δημοσίου και των τραπεζών που υποχρεούνται να φέρουν εις πέρας ρυθμίσεις – αναδιαρθρώσεις, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κ.λπ.) που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Και οι δύο πλευρές, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ, συμφώνησαν ότι η χώρα έχει πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες και μπορεί, με κοινές προσπάθειες Πολιτείας, αντιπροσωπευτικών παραγωγικών φορέων και τραπεζών, να θέσει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, που προϋποθέτει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναπτυξιακών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή