Δ. Αβραμόπουλος: Απάντηση στην κρίση με ένα λειτουργικό, αποτελεσματικό κράτος

Δ. Αβραμόπουλος: Απάντηση στην κρίση με ένα λειτουργικό, αποτελεσματικό κράτος

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mιλώντας στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές» της ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικής Ασφάλειας και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων ήταν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οικονομική κρίση, ο ευρωσκεπτικισμός,το Brexit, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και η περίπτωση της Ελλάδας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αλληλεγγύη στην Ευρώπη υπογράμμισε: «Έχω πει πολλές φορές πως δεν υπάρχει αλληλεγγύη α λα καρτ. Σε όλα τα λεξικά, όλων των γλωσσών της Ευρώπης, η λέξη αλληλεγγύη, ως προς το νόημα και το περιεχόμενό της, έχει την ίδια ερμηνεία σε όλες τις περιπτώσεις. Έχουμε κάποιες χώρες, οι οποίες είτε είναι απρόθυμες είτε δίνουν τη δική τους ερμηνεία στον όρο "αλληλεγγύη"».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπεραμύνθηκε της ενωμένης Ευρώπης, λέγοντας πως «η Ευρώπη είναι μια πραγματικότητα. Έπεσαν τα σύνορα. Μπορεί κανείς να κυκλοφορεί πλέον ελεύθερα, να απολαμβάνει αγαθά που για άλλες γενιές ήταν απλησίαστα, σε ένα περιβάλλον πιο ειρηνικό, πιο σταθερό». Προσέθεσε επίσης ότι «τίποτα δεν είναι δεδομένο. Πρέπει διαρκώς να παλεύουμε καθημερινά για να κρατήσουμε την ελευθερία, τη δημοκρατία και τις κατακτήσεις των προηγούμενων γενεών και της δικής μας, μια εκ των οποίων είναι και η ενωμένη Ευρώπη».

Σχετικά με το αν οι Βρυξέλλες είναι μια «κλειστή κάστα λήψης αποφάσεων», ο επίτροπος Μετανάστευσης σημείωσε πως και η Ευρώπη χτυπήθηκε από την κρίση. «Η κρίση χτύπησε και την Ευρώπη, χτύπησε τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες σταδιακά όμως με τη βοήθεια της Ευρώπης ανακάμπτουν. Δεν φταίνε για όλα οι Βρυξέλλες. Οι Βρυξέλλες είναι οι κεντρικοί ευρωπαϊκοί θεσμοί που έχουν σαν κυρίαρχο στόχο να βοηθούν τις χώρες να συγκλίνουν οι πολιτικές τους, ώστε σταδιακά όλοι μαζί και ενσυνείδητα να ζούμε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

Σε ό,τι αφορά την άνοδο των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «έχουμε τις δυνάμεις τις φιλοευρωπαϊκές και τις δυνάμεις, εκείνες που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια κέρδισαν έδαφος, του λαϊκισμού, του, εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Εκεί είναι το πρόβλημα της Ευρώπης, το οποίο εγώ το ζω καθημερινά στην πράξη, αφού διαχειρίζομαι δυο πολύ σημαντικά θέματα, που και τα είναι στην κορυφή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, δηλαδή το προσφυγικό/μεταναστευτικό και τα θέματα ασφαλείας».

Παράλληλα, σχολιάζοντας το Brexit, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε μεν πως η Κομισιόν δεν σχολιάζει, μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης, τόνισε όμως πως «σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις, αλλά θα ήθελα να σημειωθεί κάτι. Η Ευρώπη όμως είναι πολύ ισχυρή. Οι κλυδωνισμοί από το Brexit δεν θα την τραυματίσουν ούτε θα την εκτρέψουν από την πορεία της». Ακόμα, για την εκλογή Τραμπ και τις δυνητικές επιπτώσεις στην Ευρώπη, εμφανίστηκε προσεκτικός, λέγοντας πως «παρακολουθούμε, κινούμεθα σε αχαρτογράφητα νερά, οι πραγματικές προθέσεις δεν έχουν διαφανεί και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από δηλώσεις».

 

Tέλος, αναφορικά με την εξέλιξη της ελληνικής υπόθεσης, ο επίτροπος Μετανάστευσης εμφανίστηκε υπέρμαχος της ανάγκης συνεννόησης, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. «Πρέπει να το παραδεχτούμε, η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Με τη σειρά μας πρέπει κάποτε να συνεννοηθούμε για το πώς μπορούμε και πάλι να νοικοκυρέψουμε τον τόπο μας και να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο, σύγχρονο, λειτουργικό, αποτελεσματικό κράτος. Αυτό θα είναι η απάντηση στην κρίση», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή