Παυλόπουλος: Κίνδυνος διάλυσης Ε.Ε. και Ευρωζώνης, αν δεν επιτευχθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση

Παυλόπουλος: Κίνδυνος διάλυσης Ε.Ε. και Ευρωζώνης, αν δεν επιτευχθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δημιουργήθηκε για να μπορέσει να αποκτήσει η Ευρωζώνη το δικό της τρόπον τινά Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά στην πράξη δεν έχει συμβεί αυτό, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του δευτέρου ετησίου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σημείωσε ότι με το ΔΝΤ πρέπει να υπάρχει συνεργασία, αλλά ο ESM έπρεπε να ελέγχει την πορεία του προγράμματος, ωστόσο αντί να συμβαίνει αυτό, ο ρόλος έχει παραχωρηθεί στο ΔΝΤ. 

«Δεν υποτιμώ το κύρος και τη χρησιμότητα του ΔΝΤ», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση στις μετρήσεις του Ταμείου σε σχέση με αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών και γι αυτό θα έπρεπε ο ΕΜΣ να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του αναλογεί.

Επέκρινε επίσης τη θεσμική δομή του Eurogroup, λέγοντας ότι ασκεί αρμοδιότητες τεράστιας σημασίας, χωρίς όμως αυτές να απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, κάτι που, όπως σημείωσε, έχει επισημάνει κα το Δικαστήριο της ΕΕ.

«Αν η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν επιτευχθεί, η συνακόλουθη στασιμότητα οδηγεί στον κίνδυνο διάλυσης της Ε.Ε. αρχής γενομένης από τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη», υπογράμμισε ακόμη.

Αναφέρθηκε δε και σε άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, λέγοντας ότι η ΕΕ διαθέτει τα όργανα αλλά δεν λειτουργούν έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στο όραμα των ιδρυτών της ΕΕ, ενώ επέκρινε και την έλλειψη αλληλεγγύης, λέγοντας ότι δεν μπορεί οι υποχρεώσεις να ακολουθούνται στο ακέραιο στο οικονομικό πεδίο, και να μην υπάρχουν κυρώσεις όταν χώρες μέλη της Ενωσης υψώνουν τείχη και φραχτες για να παρεμποδίσουν την είσοδο προσφύγων στην επικράτεια τους. Ο κ. Παυλοπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του τασσόμενος υπέρ της εμβάθυνσης της ΕΕ και της λειτουργίας των θεσμών της, κάνοντας έκκληση σε όλους τους Ευρωπαίους «να πάρουμε την απόφαση να προχωρήσουμε μπροστά».

Η οικονομική ανισότητα στην Αμερικη αλλά και σε άλλες χώρες – ελάχιστοι εύποροι μεγαλοεπιχειρηματίες κατέχουν το 50% του παγκόσμιου πλούτου – βρίσκεται στον πυρήνα της κρίσης που μαστίζει τον πλανήτη, υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο γνωστός Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Νίκος Μουγιαρης επισημαίνοντας την ανάγκη οι κοινωνίες να αναζητήσουν νέους καινοτόμους τρόπους παραγωγής και διάχυσης του πλούτου.

Δεν υπάρχει στον ορίζοντα εναλλακτικό σκηνικό από τον φιλελεύθερο κόσμο που οικοδόμησαν – και του οποίου ηγήθηκαν – οι ΗΠΑ, και αυτό γεννά ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας, τόνισε ο Τούρκος αναλυτής και καθηγητής διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου Kadir Has, Σέλι Οζέλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή