«Αγκάθι» για Μαξίμου η προνομοθέτηση των μέτρων

«Αγκάθι» για Μαξίμου η προνομοθέτηση των μέτρων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προνομοθέτηση των μέτρων που θα συμφωνηθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αναδεικνύεται ως ένας ακόμη σκόπελος που θα πρέπει να υπερβεί η κυβέρνηση στον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο: «Υπάρχει η πιθανότητα κάποια από τα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν και πριν από την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για τη δεύτερη αξιολόγηση», δήλωσε. Κυβερνητικό στέλεχος με γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων αναφέρει διευκρινιστικά ότι η κυβέρνηση πιθανότατα θα πρέπει να πάει στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου έχοντας ήδη ψηφίσει το βασικό πακέτο των νέων μέτρων, ώστε να μπορεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να διεκδικήσει τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αυτή η παράμετρος καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ολοκλήρωση του βασικού πλαισίου της διαπραγμάτευσης μέχρι την προσεχή Τρίτη, που πλέον προβάλλεται ως σημαντικό ορόσημο. Βεβαίως, η προνομοθέτηση μέτρων συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση μετατοπίζεται από τη θέση «τίποτα δεν θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν όλα», στην οποία επέμεινε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Τζανακόπουλος, παρά την παραδοχή της πιθανότητας να ψηφιστούν μέτρα πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έσπευσε να προσθέσει ότι «η βασική θέση της κυβέρνησης, έτσι όπως εκφράστηκε από τον κ. Τσακαλώτο, δεν αλλάζει».

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν καθιστούν σαφές ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά ικανοποιημένη είναι από την παρατεταμένη δημόσια συζήτηση για τη διαπραγμάτευση και τη φημολογία που τη συνοδεύει για τα ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι από την πλευρά των εταίρων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το περιβάλλον πίεσης που διαμορφώνεται για τους βουλευτές και το αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη. Σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας και να εισαγάγει μια περισσότερο θετική θεματολογία, όσον αφορά την παραγωγή κυβερνητικού έργου, η κυβερνητική ηγεσία συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα, με θέμα τη συζήτηση για το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Παράλληλά, ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε χθες να διαψεύσει ότι γίνεται συζήτηση για εφαρμογή μέτρων από το 2018 και κάλεσε όλες τις πλευρές «να είναι προσεκτικές ως προς τις πληροφορίες που διοχετεύουν στον Τύπο. Η διαπραγμάτευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών που μόνο σύγχυση προκαλούν στους Ελληνες πολίτες», προσέθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η διαπραγμάτευση αφορά μέτρα και αντίμετρα με μηδενικό καθαρό αποτέλεσμα, τα οποία θα εφαρμοσθούν ταυτόχρονα από την 1η Ιανουαρίου του 2019 υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Προκειμένου να καταστεί εφικτή η έναρξη εφαρμογής των αντίμετρων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, αναζητείται ένας μηχανισμός ο οποίος, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «θα μας δώσει τη δυνατότητα τον Οκτώβρη του 2018 και όχι τον Μάη του 2019 να έχουμε μια σαφή εικόνα για το εάν επιτυγχάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα».

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, πάντως, παραμένουν. Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε χθες (Newpost.gr) «υπεραισιόδοξη την προσδοκία να συμφωνηθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα πριν από την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών». Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι πιθανώς θα ευνοούσε την κυβέρνηση μια παράταση της διαπραγμάτευσης, αναφέροντας ότι «δεν πρέπει να χάνουμε από την ανάλυσή μας το στοιχείο της ρευστότητας του σημερινού ευρωπαϊκού σκηνικού και την πιθανότητα να είναι αρκετά διαφορετικό το αμέσως επόμενο διάστημα. Μέσα σε εκείνο το σκηνικό θα κληθεί να πορευθεί η κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή